Jeden z soutěžních návrhů klasického participativního rozpočtu pro občany Chomutova. Foto: město Chomutov
Chomutov

Chomutov – Město Chomutov se rozhodlo rozšířit svou nabídku participace i do škol, mezi děti, které mají často ty nejlepší nápady a vize. Pro pilotní, první ročník školního participativního rozpočtu byly vybrány tři základní školy zřizované městem, se kterými již město v rámci těchto aktivit v minulosti spolupracovalo.

Město Chomutov nabízí svým občanům možnost se aktivně účastnit na rozhodování o podobě veřejných prostranství na území města již několik let. Principem participativního rozpočtu je, že část městského rozpočtu je vyčleněna pro náměty od občanů. V roce 2024 bylo rozhodnuto, že tato možnost bude nabídnuta i školákům v chomutovských školách a dá také prostor jejich nápadům a přáním. Projekt by měl také přispět k prohloubení finanční gramotnosti žáků základních škol.

„Školní participativní rozpočet vede žáky k pochopení principů demokracie a k uvědomění, že má smysl měnit své okolí k lepšímu. Žáci si při prezentaci svého nápadu ostatním také procvičí komunikační dovednosti a naučí se též chápat cenu peněz a hospodařit s nimi,“ vysvětluje Tereza Rödlingová, projektová manažerka z odboru rozvoje a investic.

Každý rok se může konat participativní rozpočet na třech či více školách v Chomutově. Pro první ročník školního participativního rozpočtu byla vybrána Základní škola Písečná, Základní škola Hornická a Základní škola Kadaňská.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru