Pamětní deska upomíná na napoleonské války. Co mají společného s Chomutovem?
Dům stojí na nám. 1. máje v Chomutově. Foto: jip
Chomutov

Chomutov – Ve středu ráno 23. srpna náměstek primátora Milan Märc spolu s historikem Oblastního muzea Jiřím Kopicou odhalili novou pamětní desku, která se nyní nachází na náměstí 1. máje na domě čp. 12, kde probíhalo setkání tří monarchů v roce 1813.


Nová pamětní deska poukazuje na setkání rakouského císaře Františka I., pruského krále Fridricha Viléma III. a ruského cara Alexandra I. Během setkání byl také přítomný vrchní velitel České armády polní maršál Karel Filip kníže Schwarzenberg, náčelník štábu České armády Václav Radecký z Radče a zbylá generalita všech tří monarchů.

„Setkání proběhlo dne 23. srpna 1813 a jeho náplní byla koordinace společného postupu před bitvou u Drážďan, kde se střetli s vojsky císaře Napoleona I.,“ vysvětluje Jiří Kopica, historik Oblastního muzea v Chomutově.

Slavnostní odhalení uskutečnil náměstek primátora Milan Märc. „Tato deska zde měla stát již roky. Jsem rád, že se nám to nyní podařilo a deska zde bude připomínat kousek bohaté chomutovské historie,“ komentuje náměstek.

 

pamětní deska

Pamětní deska je nově na domě čp. 12 na náměstí 1. máje. Foto: jip

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru