V Kadani se sešli k jednání radní Karlovarského a Ústeckého kraje spolu s vládou
Foto: Úřad vlády
Chomutov

Kadaň – Členové Rady Karlovarského kraje jednali s kolegy z Ústeckého kraje a zástupci Vlády České republiky v Kadani. Projednána byla společná témata, která přesahují hranice jednotlivých krajů, ale velký důraz byl kladen zejména na konkrétní oblasti v každém z regionů.

„Na jednání jsme přijeli s obsáhlou agendou, ale prioritní byl apel na vládu, aby naplnila své proklamace a skutečně pomohla našemu strukturálně postiženému regionu. Žádáme, aby se vláda zamyslela nad specifickým nástrojem a pomohla Karlovarskému kraji se posunout na standartní úroveň v republice, a to i v rámci konkurenceschopnosti v porovnání s ostatními kraji. Dosud se nám nedostalo takové míry podpory a pomoci, kterou jsme očekávali,“ uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek.

Prioritními oblastmi pro jednání radních Karlovarského kraje s vládou pak byla oblast dopravy. Premiér Petr Fiala přislíbil podporu v podobě opakovaných jednání s německou stranou, která by vedla k napojení dálnice D6 na německou dálniční síť. Německo totiž stále nepočítá s napojením 12 kilometrového úseku v blízkosti hranic, který je ale velmi zásadní spojnicí právě s Karlovarským krajem. Snahou krajské vlády je napojení dálnice D6, aby se stala plnohodnotnou evropskou komunikací.

„Dalším tématem byla modernizace karlovarského letiště, jež nutně potřebuje rozšířit a prodloužit svou ranvej tak, aby splňovalo parametry světových leteckých společností a mohlo sloužit svému civilnímu provozu. Právě tento krok vnímáme jako velmi zásadní, a to s ohledem na dopady do lokální ekonomiky kraje,“ doplnil hejtman Petr Kulhánek.
Projednávaným bodem bylo také zdravotnictví, kdy ministr Vlastimil Válek popsal konkrétní jednotlivé kroky pro vznik komplexního onkologického centra v Karlovarském kraji. Prvními kroky je podpora pořízení přístrojového vybavení onkologických pracovišť z Národního plánu obnovy a pokračuje dalšími procedurálními postupy.

„Ve třetí prioritní oblasti, kterou je vzdělávání, byla připomenuta velmi intenzivní kooperace s ministrem školství Mikulášem Bekem, s nímž úzce spolupracujeme na otevírání vysokoškolských univerzitních oborů tak, aby v akademickém roce 2024/2025 byly otevřeny první dva obory a následně i polytechnika ať už s technickými nebo humanitními obory o rok později. I k tomuto máme konkrétní scénář, který naplňujeme jednotlivými postupnými kroky,“ uzavřel hejtman.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru