Ilustrační foto
Chomutov

Chomutov - Všechny výdaje se nedají naplánovat a někdy přijdou v době, kdy se to hodí úplně nejméně. Člověk by samozřejmě měl mít dostatečné úspory, aby ho nějaký takový problém s penězi nezaskočil, ovšem ne vždycky je to možné. Pokud už začne být situace skutečně zoufalá, přichází na řadu půjčka. Tu ale nezískáte pokaždé, když projevíte zájem. Jak je to ve zkušební době?


Půjčka ve zkušební době – kde vám půjčí?


Jak název sám napovídá, bankovní či nebankovní půjčka ve zkušební době je určena zaměstnancům, kteří právě začali pracovat a nemají tudíž práci jistou. Zkušební doba trvá standardně tři měsíce a po tuto dobu má zaměstnanec i zaměstnavatel právo ukončit poměr kdykoliv bez udání důvodu. To je pro mnohé poskytovatele úvěrů velké riziko. Proto nejsou všichni ochotní někomu takovému půjčit.


Pravdou je, že obvykle mají s takovým půjčováním problém banky. Dělají to proto, aby ochránili spotřebitele před rizikem zadlužení a problémy se splácením. Chtějí také chránit i sebe, před klienty, kteří jim přestanou pravidelně platit. Nebankovní společnosti bývají ochotnější půjčit žadateli potřebné finance, ovšem často jen do několika tisíc korun.


Zkusíte půjčku u banky?


Ve zkušební době vám pravděpodobně nepůjčí v bance žádné závratné částky, ale rozhodně neplatí, že nemá vůbec cenu to zkoušet. Pokud pojede banka úvěry individuálně, nepojede přesně podle nalajnovaných tabulek, ale bude tam určitá možnost domluvy a je reálné, že vám nějakou půjčku schválí. Plusem v tomto případě bude:


● jste ve zkušební době, ale ne ve výpovědní,
● máte smlouvu na dobu neurčitou,
● máte u banky svůj účet, na který vám chodily příjmy předtím,
● disponujete nějakou rezervou,
● nabídnete nějakou formu ručení,
● můžete předložit ještě nějaký jiný příjem.


Počítejte s tím, že vaši úvěruschopnost banka dobře prověří. Nesmíte mít žádné negativní záznamy v registru nebo dalších několik půjček. Na základě všech zjištěných informací zhodnotí vaši schopnost úvěr splatit. Jednodušší je vyřízení například kontokorentu nebo kreditní karty, kde často ani není nutné nic dokládat. Větší spotřebitelské úvěry už budou tvrdší oříšek.


Nebankovní společnosti mají méně náročné podmínky


Ve zkušební době máte určitě šanci u nebankovních společností. Ovšem nenechte se mýlit. Ani ony už dnes nepůjčí úplně každému. Své klienty si prověřují a chtějí mít nějaké záruky, že jim půjčku splatíte, případně se proti většímu riziku chrání vyšší úrokovou sazbou, různými poplatky a hodně vysokými sankcemi, když nebudete dobře splácet. Nejčastěji nabízí rychlé a jednoduché řešení v podobě krátkodobých půjček, které se dají vyřídit prakticky okamžitě online, a to v pracovních dnech i o víkendech nebo svátcích.

Myslete na to, abyste si půjčovali u prověřené firmy, která má licenci od ČNB. Jiné společnosti nabízet spotřebitelské úvěry nesmí. Vyhýbejte se jakýmkoliv nabídkám vyvěšeným na ulici, neodpovídejte na pofiderní zprávy na Facebooku či v inzerátech na internetu. Žádné směnky, půjčky na občanku či od soukromých osob neexistují a jsou dokonce trestné. Většinou po vás takoví lidé budou chtít nějaké peníze předem (a ne úplně
málo), případně ručit nemovitostí či nějak jinak. V konečně fázi nemusíte mít nejen půjčku, ale přijdete i o to, co jste do poskytovatele vložili. Půjčujte si jen od ověřených a spolehlivých firem.


Jak úvěr ve zkušební době získat?


Zvýšit své šance můžete, když splníte některé podmínky:


● máte dostatečnou bonitu a zvládnete splácet,
● netíží vás záznam v registru dlužníků,
● nejste v exekuci a ani v insolvenci,
● nemáte žádné dluhy po splatnosti a minimum závazků,
● jste schopni doložit nějaký příjem.


Riziko a ochrana klienta


Cílem tvrdých podmínek bank a někdy i nebankovních společností není odradit klienta, ale naopak vyhnout se zbytečnému riziku. Zkušební doba s sebou nese mnoho nástrah a stejně tak i půjčka. Není vždy vhodné míchat je dohromady. Právě proto byste měli dostatečně zhodnotit, zda je pro vás ideální se hned na začátku zaměstnání takto zadlužovat, protože stát se může cokoliv a ze dne na den přijdete o práci i příjem. Právě proto finanční instituce posuzují vaši úvěruschopnost. To znamená, že potřebují vidět vaše příjmy a výdaje. Musí zhodnotit, do jaké míry zvládnete splácet, i když o práci přijdete (máte například příjem z pronájmu, důchodu nebo mateřské).


K získání půjčky pomůže i dlouhá a pozitivní bankovní historie, možnost sehnat si ručitele, dosavadní výborná platební morálka a předchozí splacené úvěry. Ano, je to tak. Pokud jste už předtím nějaké dluhy zaplatili a bylo vše v pořádku, teď vám to může pomoci. Pokud potřebujete peníze, půjčte si. Jednejte ale obezřetně a objektivně zhodnoťte svou finanční situaci.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru