Menší část klapkového uzávěru, který technici začali usazovat na své místo ve středu 12. června. Roli hrál každý milimetr. Foto: jip
Chomutov

Nechranice – Další etapa modernizace vodního díla Nechranice ve středu 12. června vyvrcholila zásadním krokem, a to osazením druhé poloviny klapkového uzávěru. Uzávěry na bezpečnostním přelivu zlepší vodohospodářům možnost manipulovat s vodou a čelit případným povodním.

Zástupci vodohospodářů vysvětlili, proč vlastně k modernizaci hráze přistoupili. Původně byla přehrada vybudována pouze jako zdroj pitné vody, vůbec se nepočítalo s tím, že by měla plnit funkci retenční, tedy i jako ochrana před povodněmi. S ohledem na vývoj v posledních letech se ale vodohospodáři musí stále častěji vypořádávat s častými obdobími sucha střídajícími se naopak s obdobími velmi bohatými na srážky, kdy hrozí povodně.

Proto potřebují lépe regulovat hladinu nádrže, aby při případných povodních nedocházelo k obrovským škodám na majetku. „Historický hydrostatický segmentový uzávěr měl jisté limity v manipulaci s vodou. Nové klapky dokáží zadržet více vody v nádrži a snadno se s nimi manipuluje při jakýchkoliv hydrologických podmínkách bez ohledu na výši hladiny a průtoku. Celá stavba by měla být dokončena v listopadu letošního roku, některé části prací si vyžádají ještě uzavírky hráze pro motoristy, ovšem už pouze krátkodobé," uvedl generální ředitel Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Osazení klapky na levé straně přelivu je další etapou modernizace, pravá strana přelivu je již dokončena. „Jedná se o další stupeň zlepšování vodohospodářské infrastruktury. Jsem rád, že se do toho zapojily i evropské prostředky – přibližně 70 % nákladů je hrazeno z Plánů obnovy. Financování celé akce má na starosti Ministerstvo zemědělství ČR," podotknul náměstek člena Vlády ČR Radek Lanč.

Pravou část klapky usadili technici před dvěma týdny. Foto: jip

Zhotovitelem rekonstrukce v hodnotě 118 milionů korun bez DPH je sdružení firem SMP Vodohospodářské stavby a. s. Praha a Strojírny Podzimek a. s. Třešť.

Rekonstrukce hráze byla původně plánována na tři stavební sezóny, prodloužila se ale dvojnásobně a i finanční náklady jsou jednou tak vyšší, než se počítalo. O náročnosti prací promluvil Roman Hek z SMP Vodohospodářských staveb: „Z hlediska stavební části prací byla nejnáročnější demolice betonových konstrukcí a odstranění degradovaných betonů. Už při předchozí etapě jsme si vyzkoušeli, jak je to náročný proces, teď jsme na to byli mnohem lépe připraveni."

Usazení klapky je podle odborníků jednou z nejnáročnějších fází celé stavby. „Usazení klapky na kolejový systém, který ji dopraví k čepování je velmi náročné. I s následným čepováním do pístnic jde o velmi precizní práci, kde hrají roli milimetry," uvedl Karel Bambula ze Strojíren Podzimek.

Klapka měří 15 m na délku, váží více než 70 tun. Montuje se ve dvou částech. „Těžší část, která má 33 tun, jsme namontovali před dvěma týdny. Dnes osazujeme tu část, která má 29 tun," doplnil Karel Bambula.

Co se bude dělat v následujícím období do listopadu? „Klapka se svaří, po montáži se opraví nátěry a budou se provádět suché a mokré zkoušky – nasimulují se veškeré bezpečnostní situace, například i při výpadku jednoho hydraulického pístu a podobně," doplnil Karel Bambula. 

Vodní dílo Nechranice bylo postavené v 60. letech 20. století a rekonstrukce krajních polí byla nutná kvůli jejich technické zastaralosti. Modernizaci levého pole vodohospodáři dokončili v listopadu 2020 a je plně v provozu. Na bezpečnostním přelivu Povodí  Ohře v roce 2004 upravilo také střední pole, kde původní uzávěr nechalo vyměnit za zdvižný segmentový a snížili úroveň spodní hrany konstrukce z kóty 268 m n.m. na kótu 263 m n.m. Díky této úpravě může Povodí Ohře případnou povodeň v nádrži začít efektivně transformovat již v zásobním prostoru. 

Se zásadní povodní se muselo Povodí Ohře na spodním toku této řeky vypořádat v roce 1981, kdy šlo o tzv. padesátiletou povodeň.

Hráz nechranické nádrže měří přes tři kilometry. Původně měla být přehrada jen zásobníkem vody, nově má i retenční funkci. Foto: jip

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru