Ilustrační foto: CC0
Chomutov

ČR – Úroda obilí bude letos nejslabší za poslední roky, může za i úbytek orné půdy kvůli výstavbě – orné půdy je nejméně za více než 100 let. Katastrofa jako v případě ovoce se ale konat nebude.

Prvotní odhady sklizní k letošnímu 10. červnu, které dnes zveřejnil Český statistický úřad, vedou k závěru, že úroda
základních obilovin bude letos poměrně slabá, alespoň na poměry posledních let. Sklidit by se totiž mělo 6,82 milionu tun obilí, zatímco v předchozích pěti letech se vždy sklízelo přes sedm milionů tun.

Nutno ale říci, že zejména právě červnový odhad sklizně konečnou úrodu zpravidla i citelně podhodnocuje. Ostatně též třeba podle loňského prvotního odhadu se mělo v roce 2023 sklidit méně než sedm milionů tun, konkrétně 6,96 milionu tun. Nakonec tedy byla skutečnost lepší. Sklidilo se totiž takřka 7,5 tun. I pokud by letos byla konečná sklizeň vyšší než prvotní odhad v menším rozsahu než loni, to, že bude finální údaj nad sedmi
miliony tun, je poměrně pravděpodobné.

Nicméně i tak bude úroda nižší než v uplynulých letech. Jen  částečně to lze vysvětlit nepřízní počasí, jež má zásadní vliv na výnosnost na hektar. Dochází totiž také k redukci pěstební plochy, která je letos v případě obilovin nejmenší za více než sto let. Za poklesem rozsahu osevní plochy stojí trvalejší trendy typu transformace zemědělské půdy na stavební pozemky, dále zvyšující se hektarové výnosy a dotační politika státu, která české zemědělce vybízí k zatravňování orné půdy.

Pokles úrody obilovin ale nebude mít sám o sobě výraznější vliv na cenu mouky, neboť i přes pokles zůstane Česko v produkci obilovin soběstačné a desítky procent sklizně vyveze. Z důvodu slabší úrody by tedy ani neměly zdražovat pekárenské výrobky. Rozhodně se tedy nebude konat katastrofa jako v případě ovocnářů, jejichž
úrodu poškodilo nebývale chladné jarní počasí. Například jablka v důsledku toho znatelně zdraží, neboť ani zvýšený dovoz nebude s to úbytek kompenzovat. Taková situace ale v případě obilovin, resp. mouky nenastane.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru