Jirkov už má přesný seznam ulic, kde chce přestat vyplácet doplatek na bydlení. Teď čeká na připomínky
OPATŘENÍ BY SE MĚLO TÝKAT PŘEDEVŠÍM NEJPROBLÉMOVĚJŠÍ ČÁSTI NOVÝCH ERVĚNIC. FOTO: MĚÚ/ JOSEF DUŠEK
Chomutov

Jirkov - Město Jirkov je zase o něco blíž k vyhlášení ulic, kde se nebude vyplácet doplatek na bydlení. Městský úřad vydal 1. září vyhlášku, ve které oznamuje svůj návrh a nyní čeká na připomínky dotčených. 

Vyhlášené lokality se oficiálně nazývají „oblasti se zvýšeným výskytem sociálně vyloučených jevů“. V Jirkově by měly být dvě. Jedna zahrnuje část Nových Ervěnic vymezenou ulicemi Ervěnická, Nerudova, K. Čapka, B. Pacholíka, J.K.Tyla, K.H. Máchy, Šimkova, Fr. Schmieda, Osvobození a část ulice Chomutovská (čp. 1119 a 1120). Druhá obsahuje celou ulici Krušnohorská na horním sídlišti.

Obě oblasti patří mezi takzvaně sociálně vyloučené lokality a lidé je oprávněně vnímají jako problémové. Dokazují to zkušenosti sociálních pracovníků i policejní statistiky. V Jirkově je 153 rodin sledováno kvůli nedostatečné péči o děti, zanedbávání, záškoláctví, týrání či trestné činnosti mládeže. Z toho 72 jich žije ve zmíněných ulicích Nových Ervěnic a 35 v ulici Krušnohorská. Ze statistik kriminality zase vyplývá, že zhruba třetina trestných činů i přestupků spáchaných v celém Jirkově řešili policisté či strážníci právě v těchto oblastech.

Majitelé domů mohou podat námitku

Majitelé domů ve zmíněných ulicích mohou nyní do 45 dnů podávat proti návrhu námitky, s nimiž se pak městský úřad bude muset vypořádat. Připomínky mohou mít také další osoby, kterých se opatření dotkne. Ty však mají o něco nižší vážnost než námitky vlastníků.

Pokud žádné připomínky nepřijdou nebo až se s nimi úřad vypořádá, vydá novou vyhlášku, která už bude definitivním vyhlášením zmíněných oblastí. Podle zákona pak noví nájemníci v těchto lokalitách nebudou mít nárok na doplatek na bydlení, což je část sociálních dávek určených na bydlení.

Vedení Jirkova si od tohoto kroku slibuje, že pomůže alespoň částečně omezit obchod s chudobou a zneužívání dávek, které právě v těchto částech města bují nejvíc.

Přestat v některých lokalitách vyplácet doplatek na bydlení umožňuje obcím od letošního června novela zákona o pomoci v hmotné nouzi. V Ústeckém kraji o stejném opatření uvažují také města Duchcov, Bílina, Litvínov, Most, Obrnice, Štětí, Ústí nad Labem, Varnsdorf či Žatec.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru