Kadaň - Zásadním způsobem nedodržovali hygienu ve Švejk restaurantu U Věžičky v Kadani. Hygienici proto po kontrole 20. února zakázali v provozovně vařit do doby, než uvedou vše do pořádku. Nyní se tak stalo, ukázala nová kontrola. O obnovení provozu informovala Krajská hygienická stanice v Ústí nad Labem.
Kontrolou bylo zjištěno, že ve stravovací provozovně nebyla zásadním způsobem dodržována provozní hygiena a nebyla prováděna dostatečná sanitace provozu, zařízení a provozního náčiní. Povrchy podlah v celé provozovně, povrchy stěn, stropů a vnitřní i vnější části technologického vybavení (chladicí a mrazicí zařízení) byly silně znečištěny mastnotou, zbytky potravin, na vzduchotechnickém zařízení uvnitř chladicího boxu byla zjištěna černá plíseň.
V kuchyni, skladovací části i v prostoru mytí nádobí byly na pracovních plochách, policích a na podlaze uloženy osobní věci a další předměty nesouvisející s výkonem pracovní činnosti. Koše na odpad byly nevhodné, znečištěné a bez víka. V době kontroly bylo zjištěno skladování vzájemně neslučitelných potravin a uchovávání potravin a pokrmů při nevhodných teplotách a v nevhodných podmínkách, nezakryté, bez jakéhokoliv označení, nebyla dodržena doba spotřeby.
Závadné potraviny a pokrmy byly na místě okamžitě zlikvidovány. Byly zjištěny stavebně technické závady. Zjištěný stav nevylučoval možnost kontaminace potravin a připravovaných pokrmů, mohlo dojít k pomnožení mikroorganismů a k tvorbě toxinů a tedy k ohrožení bezpečnosti pokrmů, čímž vznikalo riziko ohrožení zdraví strávníků alimentárním onemocněním. V důsledku výše uvedených zjištění byla v provozovně pozastavena činnost spočívající v přípravě, výrobě a podávání pokrmů až do odstranění závad, dále byla nařízena celková sanitace provozovny a současně byl kontrolované osobě uložen finanční postih.
Psali jsme
{article 29004}[div class="articleinarticle"]
[title]
[image-intro] [introtext limit="300" strip="1"][/div]{/article}
Dne 1. března byla v provozovně provedena opakovaná kontrola, při které bylo zjištěno, že nedostatky byly odstraněny. Byla provedena sanitace celé provozovny včetně zařízení, povrchy stropů a stěn byly vybíleny a opraveny. Předměty nesouvisející s činností byly z provozovny odstraněny. V době kontroly byly v provozovně skladovány pouze bezpečné potraviny skladované dle charakteru, vzájemné slučitelnosti a v souladu s pokyny výrobce. Stavebně technické závady byly odstraněny. Vzhledem k odstranění nedostatků byla obnovena činnost stravovacího provozu.