Na přivaděči se objevují provizorní lávky. Hazardujete s životy lidí, vzkazuje amatérským stavitelům Povodí Ohře
Lávka na přivaděči. Zdroj: Povodí Ohře
Chomutov

Chomutovsko – Provizorní lávky či jiné „stavby“ se občas objeví na takzvaném přivaděči. Povodí Ohře varuje, že takovéto úpravy koryt vodních toků mohou ohrozit životy lidí, kteří z nějakého důvodu do přivaděče spadnou. Znemožňují totiž použití zdejších bezpečnostních prvků sloužících k záchraně osob.

Zejména pro Chomutovany a Jirkovany je pojem přivaděč známý. Jde o systém koryt vodních toků, který odvádí vodu z některých krušnohorských potoků mimo původní i současné povrchové hnědouhelné doly a přivádí ji do míst její potřeby. Koryta těchto toků jsou opevněna betonovými konstrukcemi, často se strmými svahy, které mohou být nebezpečné. Pro eliminaci rizika instalovalo Povodí Ohře na přivaděč bezpečnostní prvky. Ty se nacházejí v korytech v určitém odstupu. Využít k záchraně je může nejen osoba, která do přivaděče spadne, ale třeba i záchranář.

Bezpečnostní prvky ale někteří lidé využívají úplně jinak. A to ke stavbě provizorních lávek přes přivaděč. „Uvedení bezpečnostních prvků zpět do použitelného stavu stojí Povodí Ohře ročně značnou sumu finančních prostředků,“ říká Jan Svejkovský, mluvčí státního podniku Povodí Ohře. „Přestože nelze přesně vyčíslit počty zásahů, lze vyhodnotit čas, který musí kolegové ročně vynaložit k nápravě cizího konání. V roce 2015 šlo o 580 hodin, v roce 2016 o 550 hodin a v roce 2017 o 185 hodin,“ dodal mluvčí. 

Pracovníci Povodí Ohře proto apelují na občany, aby žádné stavby na přivaděči nevytvářeli.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru