Chomutovské slavnosti: Vraťte se do dob První republiky
Ilustrační foto: CC0
Chomutov

Chomutov - Už za pár dní se pro Chomutovany a návštěvníky města posune náměstí 1. máje o sto let zpět do dob první republiky. „Chomutovské slavnosti jsme letos přizpůsobili dobám, kdy se elegantní dámy a šarmantní pánové procházeli na jarmarcích a poutích a pozorovali lidovou zábavu,“ přibližuje náměstek primátora David Dinda. Po oba dny bude na náměstí pestré občerstvení, doboví prodejci a kolemjdoucí zažijí divadelní skeče.

Sami návštěvníci mohou přispět k dobové podobě slavností. "Pánové si mohou pořídit buřinku a jejich sličné paní vějíř," vyzývá náměstek Dinda. Prodej rekvizit bude zahájen 11. 5. ve 12.00 hodin v městském informačním centru (U Městských mlýnů), a bude probíhat až do 13. května. Cena buřinky činí 70 Kč a cena vějíře 20 Kč.

Dvoudenní program bude prošpikován zábavou v prvorepublikovém stylu, která se bude odehrávat po celém náměstí. Vrcholem sobotního dne je noční program s názvem Stroj času, který začne až za úplné tmy ve 23. hodin. „Časem budou cestovat známí herci Petr a Pavel Baťkovi, kteří svou cestu zakončí velkolepým videomappingem na městské věži, který ukáže několik významných událostí z historie města,“ zve na zajímavost náměstek Dinda. Program skončí okolo půlnoci. Na noční akci dopravní podnik vypraví speciální linku, jejíž jízdní řád je níže.

V sobotu od deseti hodin v atriu knihovny začne sedmihodinový Rodinný festival, který přiblíží dětem i rodičům dovednosti našich prababiček a pradědečků a zároveň připomene 100. výročí vzniku Československé republiky v rámci Rodinného zápolení. V půl druhé radní páni posoudí várku Prvorepublikového májového ležáku, který následně poputuje na pražský hrad panu prezidentu T. G. Masarykovi.

V neděli nabídne své služby chomutovská prvorepubliková kancelář Vlast a spol., která zájemce provede zdarma po památkách ve středu města zábavnou formou živých obrazů.

Jak v sobotu, tak v neděli návštěvníky Chomutovských slavností bude bavit v rámci Chomutovského kabaretu Staropražská kapela, harmonikáři, pouťový silák nebo kouzelník. V horní části náměstí na malém podiu se několikrát denně odehraje vystoupení kejklířů a cirkusu Berto, návštěvníci budou moci navštívit stan s Panoptikem pana Vrány.

Návštěvníci se mohou také těšit na fakírské duo In Flameng, harmonikářské trio Čupr baby, medvědáře Edu, kejklíře Vítka, provazochodce a exlibristu Rudyho, pouťového siláka Fiodora, žonglére Miloše a na pouliční skeče divadla Bída.
V parčíku za starobylou radnicí bude připravena zábava hlavně pro ty nejmenší, kteří se mohou podívat na zvířátka v ohradách a slepičky či králíky v klecích, na dětské divadélko a vstoupit do kejklířské školy. „Děti si budou moci vyrobit šindele nebo ruční papír. Pod městskou věží si vyzkouší, čím se bavily děti v dvacátých letech minulého století,“ dodává náměstek.

 POSILOVÝ SPOJ DPCHJ NA VIDEOMAPPING

Spoj 1

Zastávka

Spoj 2

21:36

Písečná

0:19

21:39

Písečná, zdrav. stř.

0:16

21:41

Zahradní TIP

0:14

21:43

Kamenná

0:12

21:45

Březenecká II

0:10

21:46

Sportovní hala

0:09

21:47

Kundratická

0:08

21:48

Březenecká II

0:07

21:53

Lipská I

0:02

21:54

Chomutovka

0:01

21:55

Palackého

0:00

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru