Tušimice - Ochutnat něco jiného, než bývá běžná klasika, mohlo 90 strávníků z řad zaměstnanců Skupiny ČEZ či dodavatelských firem, kteří 22. května zavítali na oběd do závodní jídelny v Elektrárně Tušimice. Přesně tolik porcí zde totiž připravil kapitán Národního týmů kuchařů a cukrářů ČR a Master chef společnosti Compass Group Czech Republic a Slovakia Jan Horký. Pečená vepřová panenka „Soui vide“ s omáčkou z chiroza a s purée z brambor a hrášku s lehce posypanou smaženou karotkou byla jeho autorskou specialitou připravenou přímo na místě.
„V rámci podmínek jsem musel vymyslet něco ušitého přímo na provoz závodního stravování. Tedy přizpůsobit se místní kuchyni a rychlému výdeji, samozřejmě s ohledem na sezonní suroviny a také cenu,“ uvedl Jan Horký. Výběrové jídlo, tedy něco na způsob minutkové speciality, stojí v Tušimicích, pokud za ní strávník platí v hotovosti, 106 korun. V případě „speciální speciality“ Jana Horkého, to bylo o dvacku více.
Master chef se také pochlubil tím, že jejich národní reprezentace českých kuchařů a cukrářů vyhrála letošní mezinárodní soutěž na úrovni mistrovství světa v Singapuru. Soutěž nesla název FHA Culinary Challenge 2018. A jestli energetikům jeho jídlo chutnalo? Nebylo ještě ani poledne a zbývalo mu posledních 15 porcí.
Do Elektrárny Tušimice přijel Jan Horký školit tamní kuchaře. „Naše společnost má projekt, v jehož rámci jezdím předávat zkušenosti po různých provozech,“ uzavřel Master chef.
- Autor: Ota Schnepp