Strupčice – Ten žlutý předmět pohupující se ve větru, jako by byl na vlnách, vás zaujme. Vnitrozemec nezvyklý tomuto pohledu nemá šanci na první pohled poznat, co má vlastně před sebou. Nejde o žádnou geologickou značku umístěnou na dřevěném trianglu. To jste se právě ocitli u první dalby sloužící k navigaci Klidomořím.

Signalizační bóje na Strupčické promenádě. Foto: Oldřich Hájek

Že našemu textu stále pořádně nerozumíte? Zkusíme vám to zjednodušit: Dalba bývá sloup umístěný v moři a slouží k uvazování lodí, bóje zase usnadňuje jejich navigaci. Co ale dělají zde, v polích u Strupčic téměř na okraji uhelného lomu? Jde o jednu ze staveb recesistického sdružení okolo projektu Moře Klidu (více o něm zde).

Nadšenci v něm požadují vytvoření vnitrozemského moře v Podkrušnohoří v prostoru zbytkových jam vytěžených hnědouhelných dolů. Do své myšlenky se vložili natolik, že již vytvářejí zázemí budoucího českého moře: Nad Strupčicemi je již dřevěný maják sloužící jako rozhledna, u Duchcova vznikla marína, tedy přístaviště. A strupčická dalba (druhá vznikla v Březně u Chomutova) je dalším dílem celého landartového projektu, nachází se na promenádě směrem právě k již zmíněnému Majáku. Postavena byla vloni v květnu a jedná se o první navigační objekt Klidomořské Magistrály, přibližně 120 kilometrů dlouhého okruhu „pro mořechodce po pobřeží Moře Klidu“.

Finanční zdroje na výstavbu dvou prvních dalb na Moři klidu pocházejí z fundraisingové kampaně vedené sdružením Moře Klidu a iniciované nadací VIA .

Videoreportáž o vzniku prvního mořského přístavu v Česku si můžete pustit zde:

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru