OBRAZEM: Studenti kadaňského gymnázia vycestovali do Bretaně, seznamovali se s problematikou migrace
Studenti kadaňského gymnázia ve Francii v rámci projektu Rockschool. Foto: Tomáš Ráliš
Chomutov

Kadaň - Ve dnech od 14. do 24. července se devět studentů z kadaňského gymnázia pod vedením Willyho De Bolle zúčastnilo projektu s názvem Rockschool organizovaného programem Erasmus+ týkajícího se mobility mladých lidí.

Hned po příjezdu do cílové destinace ve Francii byli studenti seznámeni s dalšími účastníky z Německa a Francie a ubytováni na internátní škole v malém bretaňském městečku Grâces. Většina programu se pak odehrávala v nedalekém Guingampu. Účelem celého pobytu bylo podat studentům co nejvíce informací o migraci, přimět je nad ní přemýšlet a přiblížit problémy, jež se jí týkají, v zábavné formě s pomocí hudby.

Vedoucí, kteří měli k účastníkům pobytu velmi milý a přátelský přístup, rozdělili všechny do tří hudebních skupin. Skupiny měly za úkol vybrat několik písní a přepsat jejich texty tak, aby se týkaly migrace. Vrcholem celé akce byl páteční koncert, kde skupiny předvedly vše, co za několik dní společné práce daly dohromady.

Během příprav studenty přijela navštívit migrantka z Rwandy a vedla s nimi diskuzi, při které měli možnost získat názor z jiného úhlu pohledu. Možná i to napomohlo pozitivním ohlasům na závěrečný koncert vydařený po všech stránkách. Koncert byl nahrávaný a nazvučený profesionálním zvukařem, který studentům ve studiu přiblížil, jak vše funguje a jak vypadá profesionální nahrávání.

IMG 5686

Studenti v Bretani nebyli jenom kvůli práci, naskytla se jim i nabídka navštívit jeden z největších hudebních festivalů Francie a podívat se tak na koncert známých Depeche Mode. Tento nezapomenutelný zážitek jim tak mnohý z rodičů vyrůstajících na této skupině musel závidět.

Poslední tři dny před odjezdem byly určeny na výlety a poznávání bretaňské kultury. Účastníci procestovali několik malých přímořských měst, podívali se na několik pláží a památek. Jeden z večerů byl vyhrazen na večeři v restauraci a ochutnávku typicky francouzského jídla. Byly zvoleny slávky s hranolky. Během druhého večera se skupina vydala na slavnosti jednoho z bretaňských městeček.

Všichni si zde poslechli skupinu zpívající bretonštinou a několik odvážných se za zvuku šalmaje začalo učit bretaňské tance. Poslední den byl věnován návštěvě v hudebním centru v Saint Brieuc.
Celý pobyt výpravy z kadaňského gymnázia se velmi vydařil. Každý student získal spoustu nových dovedností a domů si přivezl krásné zážitky, na které bude ještě dlouho vzpomínat.

IMG 5385

IMG 5518

IMG 5602

IMG 5605

IMG 5617

IMG 5698

IMG 5764

IMG 6050

IMG 6331

IMG 6350

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru