Jirkované ušetřili za loňský rok tolik ropy, kolik by stačilo autu pětkrát na objetí zeměkoule
Jirkované loni vytřídili přes 25 tun elektroodpadu. Foto: město Jirkov
Chomutov

Jirkov - Snaha Jirkovanů recyklovat staré a nepoužívané elektrospotřebiče se již několik let vyplácí. Město obdrželo certifikát vypovídající o přínosech třídění a recyklace elektrozařízení.

Díky environmentálnímu vyúčtování společnosti ASEKOL můžeme přesně vyčíslit, o kolik elektrické energie, ropy, uhlí, primárních surovin či vody Jirkované díky recyklaci vysloužilého elektra ušetřili ekosystém Země. Víme také, o jaké množství jsme snížili produkci skleníkových plynů CO2 nebo nebezpečného odpadu. Informace vycházejí ze studií neziskové společnosti ASEKOL, která s městem dlouhodobě spolupracuje na recyklaci vytříděných elektrozařízení.

Z Certifikátu Environmentálního vyúčtování společnosti ASEKOL vyplývá, že obyvatelé Jirkova v loňském roce vyřadili 24 581,49 kilogramů elektra. Tím, že ho město následně předalo k recyklaci, uspořilo se 301,66 MWh elektřiny, 15 374,58 litrů ropy, 1 408,32 m3 vody a 13,33 tun primárních surovin. Navíc jsme snížili emise skleníkových plynů o 65,15 tun CO2 ekv., a produkci nebezpečných odpadů o 294,69 tun.

0708jirkov

Výsledek studie jednoznačně prokázal, že zpětný odběr elektrozařízení, i těch nejmenších, má nezanedbatelný pozitivní dopad na životní prostředí. Když si uvědomíme, že recyklace stovky běžných televizorů uspoří spotřebu elektrické energie pro domácnost až na čtyři roky, nebo ušetří přibližně čtyři sta litrů ropy potřebných až k sedmi cestám do Chorvatska, jsou to impozantní čísla.

Pozitivní zprávou pro uživatele počítačů také je, že odevzdání deseti vysloužilých monitorů ušetří spotřebu energie potřebnou pro chod notebooku po dobu necelých pěti let. Všichni ti, kteří tříděním takto zásadně přispívají k ochraně životního prostředí, si zaslouží obrovský dík.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru