Boj se suchem v Klášterci nad Ohří: Jak se ve městě pečuje o zeleň v extrémně horkém počasí?
Boj se suchem v Klášterci. Foto: Klášterec nad Ohří
Chomutov

Klášterec nad Ohří - Vzhledem k zavádějícím a nepřesným zprávám, které se objevily v lokálních médiích a na sociálních sítích v souvislosti s péčí o zeleň v Klášterci nad Ohří v letošním abnormálně teplém létě, uvádí klášterecká radnice vše na pravou míru.

Ve městě probíhá řádná a pravidelná zálivka stromů v souladu se správnými technologickými postupy. Zálivku u stromů mladších 5 let zajišťuje ve městě několik firem. Největší díl má na starosti Klášterecká kyselka, která zalévá nejen novou výsadbu ve městě, ale i v zámeckém parku, kde se navíc o některé stromy na základě dohody o reklamaci stará například firma Studený. Ve městě se pak ještě pohybují firmy RG Trade, H-Rekultivace, Platil, Petrů a jiné, které se starají o různé stromy z různých titulů (na základě smlouvy, objednávky, péče vyplývající z rozhodnutí o náhradní výsadbě apod.). Starší stromy se už obvykle zalévat nemusí, jsou již zapěstované, s rozvinutým kořenovým systémem, a zálivka by tak byla vzhledem k hloubce prokořenění téměř ve všech případech i zbytečná, o ekonomické stránce věci ani nemluvě. Není to výmysl Klášterce, obdobně postupují všichni, kteří mají v náplni své práce péči o zeleň. Téměř všechny výše uvedené firmy pak kromě péče o stromy zajišťují rovněž údržbu záhonů keřů a květin ve městě, v parcích, na hřbitově atp.

"Je pravdou, že v minulých letech vypomáhali se zálivkou v době největších veder klášterečtí dobrovolní hasiči. Jejich technika však není primárně určena pro zalévání, ne všude velká cisterna projede, při výjezdech docházelo k opotřebování a poškozování hasící techniky, k ničení trávníků, obrubníků (ne všechny stromy jsou vysazeny u silnice) a v neposlední řadě byly výjezdy hasičů terčem kritiky ze strany některých občanů, kteří nechápali, že i zalévání ve vedrech může být veřejným zájmem (a tedy jednou z možných činností dobrovolných hasičů) a báli se, že by mohlo dojít ke snížení akceschopnosti sboru v případě požáru," uvádí Libor Kocáb z odboru místního hospodářství, dopravy a životního prostředí a dodává: "Letos poprvé jsme se tak rozhodli tyto problémy řešit, nespoléhat jen na pomoc hasičů, a podařilo se nám zajistit zalévání stromů pravidelně a kompletně vlastními silami za pomoci odborných zahradnických firem, které jsou pro zálivku vhodněji technicky i odborně vybaveny (malé cisterny, lehčí vozidla, menší proudnice). U nejnovější výsadby probíhala zálivka 2 x týdně, vždy minimálně 50 - 80 l vody na každý strom, u některých výsadeb se zalévalo i více dle aktuální potřeby. Není pravdou, že bychom v době veder jakkoliv omezovaly z finančních důvodů zalévání, naopak, četnost se výrazně navýšila, což vedlo k nárůstu nákladů na vodu o více než 200 % oproti jiným rokům."

Plošné zalévání trávníků ve městě se opravdu neprovádí, a to nejen v Klášterci, ale v podstatě nikde ve světě. Je to nejen neekonomické, ale i neekologické (plýtvání), a efekt, který by to přineslo, by byl neúměrný výsledku. V teplech, jaká vládnou v letošním roce, je odpar tak velký, že se voda z takové plošné zálivky v podstatě téměř ihned bez užitku vypaří a trávníkům to nepomůže. Každopádně, aby nedocházelo k vysychání trávníků, bylo na konci července pozastaveno plošné sekání trávníků, na začátku srpna se pak zastavilo i lokální dosekávání plevele křovinořezy.

Všem, kteří se jakkoli podílí na letošním boji se suchem a všem, kteří se snaží, aby nám zeleň ve městě vydržela letošní abnormální horka, patří velký dík za jejich práci, která v podstatě nikdy nekončí. Určitě si pak dotčené firmy v letošním roce zaslouží za svou práci spíše pochvalu než kritiku.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru