Klášterec nad Ohří - Nedodržování hygieny a zanedbanou sanitaci zařízení zjistila kontrola z Krajské hygienické stanice v restauraci Hotelu Bohemia Excellent v Klášterci nad Ohří.
Jedná se o restauraci s výrobou hotových a minutkových pokrmů, s expedicí hotových pokrmů v jednorázových obalech a přípravou snídaní pro ubytované hosty.Hygienici kvůli nedostatkům pozastavili činnost spočívající v přípravě, výrobě a podávání teplých pokrmů podávaných v provozovně. Nařídili sanitaci.
Zařízení, technologické vybavení a provozní náčiní bylo silně znečištěno mastnotou, zbytky potravin. Vzduchotechnické zařízení bylo pokrytou zaschlou i kapající mastnotou, pečící trouby byly silně znečištěné napečenou mastnotou. Uvnitř mrazicího zařízení byla zjištěna černá plíseň kolem těsnící gumy. Těsnící gumy u pečící trouby a chladicího zařízení byly odchlíplé. Povrchy stěn, dveří a vnitřní i vnější části technologického zařízení byly silně znečištěny zaschlým prachem, mastnotou a zbytky potravin. V provozovně nejsou dodržovány předpisy pro potraviny, pokud jde o jejich uložení, jejich ochranu před kontaminací, udržování stanovených teplot, které zabezpečí jejich zdravotní nezávadnost. Některé potraviny a polotovary nebyly žádným způsobem označeny, nebyla tak zajištěna jejich sledovatelnost.
"Zjištěný stav nevylučuje možnost kontaminace potravin a připravovaných pokrmů, může dojít k pomnožení mikroorganismů a k tvorbě toxinů, a tedy k ohrožení bezpečnosti pokrmů, čímž vzniká riziko ohrožení zdraví strávníků alimentárním onemocněním. Proto bylo rozhodnuto o pozastavení činnosti až do odstranění závad. Zároveň byla nařízena sanitace k zajištění čistoty a dezinfekce zařízení a vybavení výše uvedené provozovny, neboť současný stav by mohl vést k ohrožení či poškození veřejného zdraví," uvedlo oddělení hygieny výživy, územní pracoviště KHS Chomutov.
Za zjištěné nedostatky byl provozovateli i kuchařce uložen finanční postih.