Rozhovor s kandidátem na primátora Chomutova: Město mě potřebuje víc než škola, říká Jan Mareš
Jan Mareš (ČSSD).
Chomutov

Chomutov - Přinášíme rozhovor s kandidátem na primátora města Chomutov Janem Marešem (ČSSD).

Jste úspěšný ředitel střední školy, jedné z největší v Ústeckém kraji, proč kandidujete na primátora Chomutova?

Protože je to nutné. Před čtyřmi lety jsem po volbách na chvíli odešel do opozice. Město pod vedením PRO Chomutov opustilo dobré principy hospodaření, zaměřilo se na podporu řady neužitečných neziskovek, začalo s nereálnými projekty a rozvoj města ztratil směr a roztříštil se. Naprosto ustal boj proti těm, kteří dělají v domech nepořádek a ve tři ráno budí lidi, kteří za hodinu za dvě vstávají do práce. Město mě potřebuje víc než škola. V ní pracuje skvělý a spolehlivý kolektiv. Vím z předchozí zkušenosti, kdy jsem byl primátorem, že s ní neztratím kontakt a budu nápomocem radou i řešením koncepčních otázek.

Můžete zhodnotit Vaše dosavadní působení v politice (práci na radnici)?

Dá se říct, že ve vedení města působím dvanáctým rokem a za tu dobu se město posunulo o notný kus dopředu. Zdravá ekonomika města umožnila stálé investice do výstavby a renovace chodníků, parkovacích míst, i rozvoje sportu a volného času. Stačí se podívat, jak například ožil areál Domovinky, jaká nová sportovní hřiště vyrůstají u škol, kolik vyrostlo dětských hřišť, kolik přibylo dotačních titulů pro sport a volný čas dětí, jak se rozvíjí Domeček, který si město vzalo pod svá křídla. Dobrá ekonomika umožnila snížit poplatky za odpady. Areály našich škol a objekty, ve kterých poskytujeme služby handicapovaným a seniorům, začínají být energeticky úsporné a mají krásný vzhled. A v neposlední řadě se mohu pochlubit tradicí, kterou jsem založil. Město již podruhé od roku 2011 zvítězilo v soutěži „Město přátelské rodině“ a získalo na podporu Chomutovského rodinného zápolení „Koza Róza“ 1,5 mil Kč. To jsou všechno podněty, které mne dále motivují pro město pracovat.

Co se Vám jako současnému radnímu (náměstkovi) povedlo a co ne?

Odpověď není vůbec lehká. Jako radní a neuvolněný náměstek primátora, to znamená, že mám svou práci a pro město a občany pracuji nad rámec svého stálého zaměstnání, působím necelé dva roky. Za pozitivní jistě považuji, že se mi daří prosazovat investice do našich škol, že postupně modernizujeme školní jídelny, že se připravila oprava bazénu na základní škole v Hornické ulici. Daří se také revitalizace objektu bývalé mateřské školy na Kamenné, kde od září působí sociální poradna a dvě dětské skupiny, které nahradily a rozšířily jesle. Úspěchem jsou i drobnosti. Například díky jednomu projektu více než tři stovky Chomutovanů s rodinnými domky dostanou kompostéry zdarma.

Co mne trápí a co potřebuji dořešit, je špatný stav soužití na sídlištích, kde se o moc pomaleji, než bychom si přáli, daří potírat „ubytovací byznys“. A to přesto, že do prevence jsou vkládány nemalé prostředky. Považuji to za jeden z důvodů, proč občané naše město opouštějí a hledají nový domov v okolních obcích.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru