Jan Mareš: Co udělá proti obchodu s chudobou a jak zajistí větší bezpečí v ulicích?
Jan Mareš (ČSSD).
Chomutov

Chomutov - Přinášíme rozhovor s kandidátem na primátora města Chomutov Janem Marešem (ČSSD).

Co budete dělat s obchodem s chudobou, který je v Chomutově silné téma?

Téma je to opravdu silné a má dvě zásadní negativa. Za prvé ohrožuje společenství vlastníků, protože spekulanti neplatí do společných fondů a za služby a celé domy. Ty se pak dostávají do ekonomických problémů. Druhým negativem je zhoršující se složení obyvatel, které spekulanti do Chomutova nastěhovali a se kterými přišly problémy s přestupky, rušením nočního klidu a další nešvary. Měli bychom se vrátit k principům kdysi realizovaného „Záchranného kruhu“. Pomáhat těm, kdo o pomoc stojí, být represivní a nekompromisní těm, kteří porušují zásady korektního chování, a tak chránit služné lidi. Nedávno jsme zavedli bezdoplatkové zóny, kde nebudou vypláceny doplatky na bydlení a ty se tak nedostanou do rukou spekulantů. Dále SVJ radíme, aby žádaly úřady práce o výplatu dávek na bydlení přímo do jejich fondu, aby mohly platit včas všechny služby.

{article 53849}[div class="articleinarticle"]

[title]

[image-intro] [introtext limit="300" strip="1"][/div]{/article}

Co uděláte proto, aby se lidi nebáli na ulici?

Situace není stejná v celém městě. V místech, kde je situace nejhorší, tedy na sídlištích, musí být více strážníků. To souvisí s těžkým ekonomickým rozhodnutím, kterého se nesmí primátor bát a musí si ho prosadit - přijmout nové strážníky. Ti musí být v terénu stále vidět. Musíme dlouhodobě držet jejich vyšší počet, což je pro každé město ekonomicky náročné. Ale je to nutné! Na jedné směně městské policie je v ideální situaci ( tedy bez nemocí, bez dovolených), pět hlídek. To je málo a musí se to změnit. Na druhou stranu víme, že více strážníků v ulicích není samospásné. Nevyřeší to násilné a trestné činy. Větší přítomnost strážníků na sídlištích však odradí vandaly, výtržníky. Omezí se další pouliční nešvary a dojde k rychlejšímu řešení rušení nočního klidu. Závažná trestná činnost je v kompetenci republikové policie, kde je městské policie pomocnou rukou.

{article 55476}[div class="articleinarticle"]

[title]

[image-intro] [introtext limit="300" strip="1"][/div]{/article}

Co dalšího je podle Vás důležité pro město Chomutov?

Omlouvám se, ale tato otázka mi připomněla to, co jsem již v jednom rozhovoru řekl v odpovědi na otázku „Co je podle vás největší problém vašeho města“?

Život padesátitisícového města jistě není bez poskvrny, ale nejde o Palermo, jak bylo v minulosti veřejnosti prezentováno. Autoři této nálepky městu udělali medvědí službu. Je však pravdou, že pro město není řada věcí radostných a v budoucnu si zaslouží další pozornost. Občané se například necítí ve městě zcela bezpečně. Souvisí to s chováním části obyvatel zejména na sídlištích, kteří nerespektují základní pravidla běžného soužití. Zcela jistě bude také zapotřebí vyřešit prostor po bývalém fotbalovém stadionu a bývalých městských lázních, což souvisí s oživením centra města. A v neposlední řadě se bude muset politická reprezentace soustředit na rozpočet města tak, aby vždy zůstávaly prostředky na jeho rozvoj, na obnovu majetku a nové investice. Není možné žít jen z podstaty a dobrého hospodaření z minulých volebních období.

 

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru