Cyklostezku u zooparku osvětlují nové chytré lampy. Dokáží regulovat jas i odesílat informace o vandalismu
Město Chomutov instalovalo na cyklostezku vedoucí okolo zooparku čtyřicet šest nových inteligentních svítidel. Zdroj: facebook/město Chomutov
Chomutov

Chomutov – Město Chomutov instalovalo na cyklostezku vedoucí okolo zooparku čtyřicet šest nových inteligentních svítidel, která dokáží regulovat jas podle pohybu, umí odesílat informace a jsou odolná proti vandalům. „Chtěli jsme z cyklostezky udělat místo, kde se lidé budou cítit bezpečně v jakoukoli denní dobu,“ uvedl náměstek primátora David Dinda.

Nové osvětlení umí vyhodnocovat, co se děje v jeho okolí a následně odeslat informaci pověřené osobě. „Tyto moderní lampy můžeme v budoucnu vybavit speciálními zvukovými senzory, které rozeznají druh a intenzitu zvuku jako například křik, pláč nebo rozbití skla a vyhodnocenou informaci odešlou přímo městské policii,“ vysvětluje Dinda.

Svítidla jsou navržená tak, aby splnila svůj účel, ale zároveň neomezovala zvířata v přilehlém zooparku. Proto je důležitá regulace jasu, která se dá přednastavit, nebo se může měnit podle aktuálních podmínek na stezce.

Nové veřejné osvětlení je vysoce odolné také proti vandalismu. Dvířka každé lampy jsou hlídaná senzory, které poznají nežádoucí manipulaci, po vniknutí je tedy ihned odesláno upozornění technickým službám, případně městské policii.

Na konci minulého roku byla dokončena druhá etapa výstavby veřejného osvětlení cyklostezky, letos je v plánu výstavbu dokončit a osvětlit tak úsek od křižovatky cyklostezek pod restaurací U Pratura až k dopravnímu podniku.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru