Jirkovští strážníci přitvrdili, už jen tak něco neodpouštějí. Rozdali pokuty za více než 1,2 milionu korun
Ilustrační foto
Chomutov

Jirkov - Strážníci v Jirkově přitvrdili. Jestliže dříve spoustu věcí řešili domluvou, teď už je to jinak. Ze zprávy o činnosti městské policie za rok 2018, kterou její ředitel Martin Řehůřek předložil jirkovským radním, je zřejmé, že strážníci přešli od mírnějšího řešení přestupků k tvrdším postihům.

Loni ukládali větší množství pokut, ve vyšších částkách a více případů také oznámili správnímu orgánu nebo Policii ČR. Z předložené evidence vyplývá, že strážníci loni řešili 4 067 přestupků, což je o 545 přestupků více než předloni. Zatímco v roce 2017 udělili 1 167 pokut v celkové výši 573 700 korun, v roce 2018 pokutovali v 1 631 případech za celkem 1 279 600 korun.

Velký nárůst je znatelný i v počtu oznámení správnímu orgánu nebo státní policii, předloni šlo o 613 oznámení, loni jich bylo o 389 více. Městská policie se v loňském roce více zaměřila na porušování obecně závazných vyhlášek a veřejného pořádku. V obou případech přibylo v porovnání s předešlým rokem přestupků, zhruba o třetinu. „Právě tady jsme začali využívat především tvrdší postihy,“ zdůrazňuje Řehůřek.

Problémy v dopravě

Nejvíce oznámení od občanů se týká problematiky dopravy. „Lidé nám volají, že jim někdo parkuje na jejich předplaceném místě. Přestože mají ve smlouvě, že si mají sklopky zvedat, nedělají to a pak požadují, aby jim městská policie zajistila vyklizení obsazeného parkovacího místa,“ kroutí hlavou šéf strážníků. Podle místostarostky Dany Jurštakové však není možné, aby strážníci řešili i takové věci. „Od toho tu nejsou,“ upozorňuje.

Další skupina oznámení se týká špatně zaparkovaných vozidel, která nějakým způsobem znesnadňují plynulost provozu. „K tomu je třeba uvést, že podle statistiky ministerstva dopravy je v Jirkově k poslednímu dni roku 2018 evidováno na 12 500 vozidel, zatímco před čtyřmi lety jich bylo ve městě o dva tisíce méně,“ podotýká Řehůřek.

Sbor městské policie v současnosti čítá 18 členů včetně ředitele, a protože nejde o konečný počet, probíhá nábor nových uchazečů. Ti by měli doplnit řady městské policie na stav 26 strážníků.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru