Tepla ubude, slunce přibude. Míří k nám vzduch z polárních oblastí
Západ Slunce nad Krušnými horami. Ilustrační foto
Chomutov

Chomutovsko - Pondělní poledne přineslo 20 °C a jak se později ukázalo, jednalo se o denní maximum. Během odpoledne již teplota nerostla kvůli oblakům. V nadcházejících dnech, vlastně se dá říci, že po celý zbytek týdne, však teploty polezou dolů. Důvodem jest vzduch pocházející z polárních oblastí, který k nám pošle tlaková výše, a tak se dočkáme nejen ranních mrazíků, ale i slunečních paprsků.

Po většinu úterý 9. dubna bude ještě počasí ovlivňovat nevýrazné tlakové pole, proto se nejvyšší odpolední teploty budou pohybovat okolo 14 až 18 °C. Oblačnost se zachová v zásadě stejně jako v pondělí, to znamená v noci a ráno obloha spíše bezoblačná, poté více barvy bílošedé než modré. Přeháněk a případně i bouřek bude dost, avšak ne na severozápadě Čech. Ve skutečnosti úterní srážkové úhrny zejí prázdnotou. Takže deštníky doma.

Ve středu 10. dubna už povane východní až severovýchodní vítr, konkrétně k nám doputuje vzduch mající kořeny nad úrovní Skandinávie. Jak už bylo řečeno, půjde o práci přední strany rozsáhlé tlakové výše se středem nad centrální a severní Skandinávií. Kdyby byl leden, byly by z toho dosti slušné mrazy. Takhle, takřka v polovině dubna, to skončí nejvyššími odpoledními teplotami okolo 11 až 15 °C s tím, že ráno v minimu nabídne 4 až 0 °C. Opět beze srážek, v zásadě po celý den lze očekávat slunečné počasí.

Ve čtvrtek 11. dubna „petrohradský expres“ (severovýchodní proudění protínající právě Petrohrad a dále Pobaltí) nepatrně zesílí, pročež se nejvyšší odpolední teploty budou pohybovat okolo pro někoho odpudivých, pro jiného přitažlivých 6 až 10 °C, ráno v minimu hodnoty kolem 2 až -2 °C. Po obědě se může zformovat nějaký ten nevinný mrak, jinak jasno až skoro jasno. Čili i tentokrát bez dešťových kapek a podobně.

V pátek 12. dubna to vypadá na to samé – chladomilné anticyklonální severovýchodní proudění s nulovými srážkami, nejnižšími ranními teplotami kolem 1 až -3 °C a nejvyššími odpoledními teplotami okolo 5 až 9 °C. Obloha zřejmě nebude úplně modrá, ale nevadí.

I na víkend aktuální výstupy předpovědních modelů slibují teploty daleko pod hranicí 20 °C, na druhou stranu počítají s výrazným oteplením na Velikonoce. Že by letošní svátky jara byly opravdu jarními?

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru