Sportovce, kteří jedli v chomutovském hotelu, postihly zažívací problémy. Hygiena tady zjistila závažné nedostatky
Ilustrační foto Zdroj:CC0
Chomutov

Chomutov - Pracovníci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje provedli na základě oznámení kontrolu v restauraci chomutovského hotelu Mertin. Důvodem bylo podezření na hromadnou nákazu účastníků dvoudenní sportovní akce Ondrášovka Cup 2019, který se zde stravovali.

Hygienici byli v restauraci hotelu kvůli podezření na hromadnou alimentární nákazu (onemocnění pocházející z potravin, které je způsobeno bakteriemi a jejich toxiny – pozn. red.) 10. června. Zjistili, že tady není zásadním způsobem dodržována provozní hygiena ve smyslu provádění dostatečné sanitace pracovních ploch a dochází také k významnému křížení činností.

“V provozovně nebyly v době kontroly dodržovány předpisy pro potraviny a pokrmy, pokud jde o jejich uložení, uchovávání při vhodných teplotách a ochranu před kontaminací, které zabezpečí jejich zdravotní nezávadnost. Bylo zjištěno, že výroba pokrmů na sportovní akci probíhala nevhodným technologickým postupem, nebyly dodržovány zásady správné hygienické a výrobní praxe ani postupy,” stojí ve zprávě z Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje. Podle kontrolorů může při takovém způsobu přípravy jídla dojít ke kontaminaci potravin a připravovaných pokrmů, kde se následně pomnoží mikroorganismy a vytvoří toxiny, což může způsobit nákazu strávníků.

Na místě byly proto odebrány vzorky hotových pokrmů a stěry z rukou a pracovních ploch k mikrobiologickému vyšetření.

Hygienici též zakázali expedici pokrmů mimo provozovnu a nařídili, aby bylo odstraněno křížení činností v provozu. O odstranění závad musí provozovatelka písemně informovat orgán ochrany veřejného zdraví.

Za zjištěné nedostatky bude provozovatelce uložen finanční postih.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru