Chomutov - Pracovníci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje provedli na základě oznámení kontrolu v restauraci chomutovského hotelu Mertin. Důvodem bylo podezření na hromadnou nákazu účastníků dvoudenní sportovní akce Ondrášovka Cup 2019, který se zde stravovali.
Hygienici byli v restauraci hotelu kvůli podezření na hromadnou alimentární nákazu (onemocnění pocházející z potravin, které je způsobeno bakteriemi a jejich toxiny – pozn. red.) 10. června. Zjistili, že tady není zásadním způsobem dodržována provozní hygiena ve smyslu provádění dostatečné sanitace pracovních ploch a dochází také k významnému křížení činností.
“V provozovně nebyly v době kontroly dodržovány předpisy pro potraviny a pokrmy, pokud jde o jejich uložení, uchovávání při vhodných teplotách a ochranu před kontaminací, které zabezpečí jejich zdravotní nezávadnost. Bylo zjištěno, že výroba pokrmů na sportovní akci probíhala nevhodným technologickým postupem, nebyly dodržovány zásady správné hygienické a výrobní praxe ani postupy,” stojí ve zprávě z Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje. Podle kontrolorů může při takovém způsobu přípravy jídla dojít ke kontaminaci potravin a připravovaných pokrmů, kde se následně pomnoží mikroorganismy a vytvoří toxiny, což může způsobit nákazu strávníků.
Na místě byly proto odebrány vzorky hotových pokrmů a stěry z rukou a pracovních ploch k mikrobiologickému vyšetření.
Hygienici též zakázali expedici pokrmů mimo provozovnu a nařídili, aby bylo odstraněno křížení činností v provozu. O odstranění závad musí provozovatelka písemně informovat orgán ochrany veřejného zdraví.
Za zjištěné nedostatky bude provozovatelce uložen finanční postih.