ČR - Státní zemědělská a potravinářská inspekce zjistila v obchodním řetězci Lidl potenciálně nebezpečnou potravinu. Jednalo se o mleté vepřové maso, které je původem z Belgie, výrobce je z Česka.
Ve výrobku byla zjištěna přítomnost patogenní bakterie rodu Salmonella sp., která způsobuje onemocnění salmonelózu, pokud není potravina řádně tepelně upravena tak, aby teplota v jádře potraviny dosáhla alespoň 80 °C po dobu několika minut.
O výsledcích kontroly informoval tento týden web Státní zemědělské a potravinářské inspekce potravinynapranyri.cz.
Jednalo se o 100% vepřové mleté maso. Vzorek byl zjištěn úřední kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Vzorek byl odebrán 11. června, maso mělo použitelnost do 14. června letošního roku.
Jak se vyhnout salmonele
Salmonely způsobují střevní a horečnatá onemocnění. K důležité prevenci salmonelózy patří zabránění sekundární kontaminace potravin při přípravě pokrmů a v potravinářském průmyslu. Dále je kromě běžných hygienických pravidel nutno používat dostatečně vysoké teploty při zpracování potravin a dostatečně nízké teploty při jejich uchovávání.
Teplota už kolem 60 °C by salmonely v potravinách měla zničit, doporučuje se ale vyšší teplota, nad 80 stupňů Celsia. Je ale nutné sledovat teplotu v jádře potraviny, protože zde je teplota zpravidla mnohem nižší než teplota povrchová nebo v okolním prostředí. Při teplotě 5 °C se salmonely přestávají množit.