Vejprty - V pátek 8. listopadu provedli zaměstnanci Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje kontrolu v provozovně Restaurace U Andreje, která sídlí na adrese Vrchlického 50/2 ve Vejprtech. Jedná se o restauraci s výrobou teplých pokrmů a s výčepem.
V průběhu státního zdravotního dozoru bylo zjištěno, že není zásadním způsobem dodržována provozní hygiena ani není prováděna dostatečná pravidelná sanitace v rámci celého provozu, především podlah, stěn, stropů, rovněž chladicích a mrazicích zařízení. "Chladicí a mrazicí zařízení za barem a ve skladu potravin byla znečištěna zbytky potravin, gumy byly znečištěny černou plísní. Rovněž byly zjištěny stavebně technické závady – za barem nebylo k dispozici umyvadlo na mytí rukou s tekoucí teplou vodou.
Na WC pro zaměstnance bylo umyvadlo na mytí rukou v době kontroly poškozené, při spuštění voda protékala na podlahu z odpadní trubice. V prostoru za barem byly silně znečištěné povrchy stěn a pracovních ploch, znečištěná rychlovarná konvice, kabeláž, znečištěné povrchy v prostoru, kde bylo uloženo nádobí, topné těleso pokryté silnou vrstvou prachu, potrhaný a silně znečištěný koberec," stojí ve zprávě krajských hygieniků
Zjištěný stav podle hygieniků nevylučuje možnost kontaminace potravin a připravovaných pokrmů, může dojít k pomnožení mikroorganismů a k tvorbě toxinů a tedy k ohrožení bezpečnosti pokrmů, čímž vzniká riziko ohrožení zdraví strávníků alimentárním onemocněním. Proto byla příkazem na místě nařízena sanitace. Za zjištěné nedostatky byl provozovatelce uložen finanční postih.