Dobrá zpráva pro řidiče: Vytíženou křižovatku za Globusem už nebudou trápit časté poruchy
Křižovatka za Globusem po částečné rekonstrukci už nebude poruchová. Foto: TSMCH
Chomutov

Chomutov - První světelná křižovatka za Globusem směrem na Karlovy Vary prošla částečnou rekonstrukcí světelné dopravní signalizace. Velmi vytíženou křižovatku už nebudou sužovat časté poruchy.

Nové algoritmy zajistí lepší propustnost na hlavním tahu. „Na modernizaci křižovatky nám poskytlo dotační prostředky město a celkové náklady byly 489 tisíc korun,“ řekl ředitel Technických služeb města Chomutova Zbyněk Koblížek.

Křižovatka ulic Černovická a Potoční disponuje řadou technických prvků, které řídí dopravu. Například sama určuje přítomnost auta v jednotlivých pruzích. To má největší význam při odbočování vlevo.

„Jakmile vozidlo přijede těsně ke stop čáře, zaznamená ho detekční smyčka umístěná ve vozovce, a v dalším signálním cyklu dá odbočujícímu vozidlu, například do Spořic, zelenou,“ popisuje vedoucí provozovny veřejného osvětlení Daniel Hurník s tím, že řidič musí zastavit až u stop čáry, a sledovat níže umístěné semafory.

Kdo zastaví dále od stop čáry a sleduje horní semafory, toho detekční smyčka nemusí zachytit. Použití této technologie zaručuje větší propustnost hlavního tahu, protože řídicí systémy křižovatky nemusí dávat zbytečně zelenou do směru, do kterého nikdo nechce jet.

Před rekonstrukcí museli pracovníci provozovny veřejného osvětlení křižovatku opravovat až třikrát týdně. Tomu už je konec. „Byly proměřeny a opraveny všechny napájecí kabely, výměny všechny svorkovnice ve stožárech. Byla vyměněna všechna návěstidla za nová s použitou LED technologií a také proběhla výměna všech chodeckých tlačítek. Dodavatelská firma také opravila řadič a upravila signální plán,“ dodává Hurník.

Funkčnost světelných křižovatek pracovníci technických služeb provádějí každý pracovní den. Větší kontroly se dělají každý měsíc a jednou ročně provádí revizi odborná firma.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru