Teploty na hranici léta doprovodí smutněji naladěná obloha
Ilustrační foto
Chomutov

Chomutovsko - O uplynulém víkendu jsme prožili první tropický den roku 2020. Nejtepleji bylo v rámci celé České republiky v Doksanech, které leží poblíž Litoměřic/Lovosic, kde rtuť teploměru vystoupala na 32,3 °C (stejná hodnota byla zaznamenána také poblíž Olomouce, v Přerově). Jedná se o dosti nadprůměrnou teplotu, nicméně rekord pro 13. červen odolal. V roce 1964 Doksany naměřily 33,1 °C. Druhým nejteplejším místem Česka byl Děčín, kam sobota přinesla 32,2 °C. Ani v tomto případě se tabulky teplotních rekordů nepřepisovaly, protože před 56 lety, v sobotu 13. června 1964, se v Děčíně dočkali rovných 35 °C.

Po horké sobotě přišla chladnější, bouřkami nabitá neděle. V obci Měděnec na Chomutovsku spadlo 86 mm srážek, jinými slovy na metr čtvereční napršelo 86 litrů vody. Šlo o nejextrémnější denní úhrn srážek ve smyslu Ústeckého kraje a druhý nejextrémnější ve smyslu celého Česka (na Kolínsku spadlo až 129 mm). Že jsou bouřky a s nimi související lijáky lokálního charakteru, o tom svědčí mimo jiné to, že v Chomutově, tzn. 20 km východně od Měděnce, spadlo „pouhých“ 24 mm srážek.

Pondělí bylo teplejší, mnohde padla hranice letních 25 °C, a slunečnější, bez bouřek. V jakém duchu se ponese nadcházející přítomnost?

ÚTERÝ 16. ČERVNA

V obležení tlakových níží. Tak by se dala stručně shrnout situace ohledně rozmístění tlakových útvarů nad Evropou, alespoň z českého pohledu. Celkem půjde o tři tlakové níže – jednu se středem nad kanálem La Manche, další se středem nad Balkánem a poslední se středem nad Baltem. Pro nás z toho plyne převážně polojasná až oblačná obloha s relativně vysokou šancí na přeháňku/bouřku. Nejvyšší odpolední teploty okolo 21 až 25 °C.

STŘEDA 17. ČERVNA

Prakticky beze změny, co se onoho tria tlakových níží a tím pádem i charakteru počasí týče. Takže znovu povětšinou polojasno až oblačno, v noci a ráno přechodně jasno až polojasno, s nepříliš vysokou pravděpodobností výskytu přeháňky/bouřky. Nejvyšší odpolední teploty zůstanou stejné, to jest okolo 21 až 25 °C, ráno v minimu nabídne kolem 15 až 11 °C.

ČTVRTEK 18. ČERVNA

Nad Polsko a Slovensko se nasune střed jedné z oblastí nízkého tlaku vzduchu, a proto ani předposlední den pracovního týdne příliš slunným nebude. Opak jest pravdou, na obloze bude převládat bílošedý odstín a určitě se objeví dešťové kapky, ať už v přeháňce anebo v bouřce. Samozřejmě ne všude, ale na mnoha místech ano... Nejvyšší odpolední teploty lze očekávat jako předtím, tedy okolo 21 až 25 °C, a ráno v minimu kolem 17 až 13 °C.

Nahlédneme-li do meteokoule, zjistíme, že i ve druhé polovině června to vypadá na absenci tlakové výše a tím pádem stabilního (slunečného a teplého až horkého) počasí. Ne zrovna snové letní počasí tak zdá se bude ještě nějakou chvíli trvat. Inu, co od roku 2020 také čekat, že?

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru