Kadaň je zase o něco zelenější. Město má novou hruškovou alej
Nová alej okrasných hrušní byla vysazena v kadaňské lokalitě Strážiště III. Na čtyřicet stromů a realizaci výsadby získalo město Kadaň 150 000 korun od Nadace ČEZ právě díky grantu Stromy. Foto: ČEZ/Ota Schnepp
Chomutov

Kadaň – O něco více zelenější je opět královské město Kadaň, a to v obytné zóně Strážiště.

Nově zde totiž zakořeňuje čtyřicet vzrostlých okrasných hrušní, na které městu v rámci grantu Stromy přispěla Nadace ČEZ částkou 150 000 korun. Alej byla vysázena podél cesty, která od sebe odděluje zahrádkářskou kolonii a novou výstavbu v lokalitě Strážiště III.

„Tato krásná alej okrasných hrušní vznikla ve spolupráci se společností ČEZ, která nám celá léta pomáhá s výsadbou zeleně a stromů v Kadani. Získali jsme tak 150 000 korun od Nadace ČEZ, zbylých 50 000 šlo z městského rozpočtu. Stromy budou stabilizovat svah, na kterém jsou zasazeny, zároveň budou zadržovat vodu, příjemně stínit a v létě tak ochlazovat horký vzduch,“ uvedl starosta Jiří Kulhánek s tím, že hrušně v těchto místech rostly i v minulosti. Za svá slova přitom již sklidil i slova chvály od místních obyvatel na svém facebookovém profilu: „Hrušky? – No super volba!; Paráda; Pěkný; Super, stromů není nikdy dost…“ a podobně.

Podle Michaely Zikové, ředitelky Nadace ČEZ, právě o tom to je. „Výsadbu nové či obnovu stávající zeleně v katastrech měst a obcí podporujeme prostřednictvím grantu Stromy již devět let. V rámci celé republiky jsme tak podpořili bezmála 600 zelených projektů za téměř 60 milionů korun. Je přitom pro nás důležité, že výsadbu pozitivně vnímají nejen žadatelé, tedy vedení měst a obcí, ale i samotní obyvatelé, kteří mnohdy při sázení sami přiloží ruce k dílu.“

Jak dále ředitelka nadace poznamenala, jen v letošním roce byly podpořeny desítky projektů za osm milionů korun. „Pokračujeme tak v podpoře obnovy starých a výsadby nových alejí, které do české kulturní krajiny přirozeně patří. Letos jsme ovšem grant rozšířili i na obecní sady, parky, či veřejné zahrady.“

Dlouhotrvající enormní zájem o výsadbu nové zeleně pak letos vedl správní radu Nadace ČEZ k úpravě zásadního pravidla v žádosti o grant Stromy. „Kromě měst a obcí mohou o grant Stromy nově žádat i neziskové organizace, jako jsou například dobrovolní hasiči, školy, myslivecké či jiné zájmové obecní spolky a další. Stačí jen, občas se podívat na webové stránky www.nadacecez.cz a pohlídat si tak termín vyhlášení grantu pro jarní, případně podzimní výsadbu,“ uzavírá Michaela Ziková.

(Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru