VIDEO: Městský úřad v Jirkově zpřístupnil novou službu pro osoby se sluchovým postižením. Jak funguje?
ilustrační foto
Chomutov

Jirkov - Městský úřad v Jirkově spustil 12. prosince službu, která usnadní telefonickou komunikaci osobám s postižením sluchu, nedoslýchavým, seniorům a případně cizincům, kteří preferují psanou formu projevu. Tato služba je občanům poskytována zcela zdarma.

Městský úřad se rozhodl rozšířit své služby pro občany s poruchami sluchu. Zavedl proto službu online doslovného přepisu ke své infolince 474 616 411, která je provozována po celou dobu, kdy je úřad otevřen pro veřejnost (PO,ST 8-17 hodin a ÚT, ČT, PÁ 8-13 hodin).

Služba umožňuje osobám se sluchovým postižením plnohodnotně telefonovat, neboť odstraňuje komunikační bariéru mezi volajícími. Možnost využívat telefonickou komunikaci činí tyto osoby samostatnějšími a rovnoprávnými v přístupu k informacím, produktům a službám různých institucí všech sektorů. Službu vyvinul a provozuje sociální podnik Transkript online, s.r.o.

"Osoby se sluchovým postižením nechtějí používat nějakou redukovanou, zjednodušenou řeč. Chtějí skutečně vidět doslovně, co jim druhá strana hovoru říká. Velmi početnou skupinou, která efektivně využije tuto službu, jsou také senioři, kteří mnohdy mívají věkem získanou nedoslýchavost a tuto službu využijí také cizinci, kteří mají částečnou znalost češtiny," uvedl Ing. Zdeněk Bumbálek, zakladatel společnosti Transkript Online s.r.o.

Nejprve si klient na webových stránkách města www.jirkov.cz vyhledá odkaz infolinky s online přepisem. Ten je umístěn v pravém horním rohu titulní stránky, případně pod kontaktními údaji úřadu mestsky-urad/zakladni-informace/. Poté je přesměrován na stránku, kde se mu ukáže pokyn pro zadání svého telefonního čísla, ze kterého bude volat, a následně postupuje dle uvedených instrukcí.

Na této webové stránce se mu v textové formě představí přepisovatel a informuje ho, aby vyčkal na pokyn, kdy může začít hovořit. Současně upozorní operátora linky, že mu volá klient se sluchovým postižením. Poté už hovor probíhá standardně, vše, co zaměstnanec úřadu říká se zobrazuje doslovně přepsané v okně přepisu.

Ukázku, jak služba funguje v praxi, je možné vidět zde:

https://www.youtube.com/watch?v=vgexE5nPFXU

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru