Handmade Nature: Příhraniční projekt pomáhá zachovat rozmanitost přírody i zvelebit zoopark
Jedním z nejviditelnějších výsledků příhraničního projektu byla přestavba betonového koryta, které přivádělo vodu do buvolího rybníku. Místo něj vznikl přirozenější potok, který skýtá útočiště obojživelníkům i hmyzu. Foto: Helena Hubáčková
Chomutov

Chomutov - Má možná nenápadný název, ale ohromně zajímavé výsledky. Příhraniční projekt Handmade Nature, kterého se na české straně účastní také Zoopark Chomutov, má za sebou většinu naplánovaných akcí. A nešlo jen o přednášky, workshopy nebo výlety, na výsledky projektu mohou návštěvníci narazit hned na několika místech v areálu zoo.

Zřejmě nejviditelnějším počinem v rámci projektu je přestavba betonového koryta podél Kaštanky, kterým se přiváděla voda do spodního rybníka. Místo něj je teď potok s přírodnějším korytem, brouzdalištěm s herními prvky a který rovněž obsahuje meandrující části s tůněmi.

„Nešlo jen o samotnou rekonstrukci nevzhledné betonové konstrukce, vytvořené tůně především poskytují přirozené útočiště obojživelníkům a hmyzu, typicky například vážkám,“ vysvětluje ředitelka zooparku Věra Fryčová, jak přestavba pomáhá k zachování rozmanitosti v krajině. Právě to je totiž hlavní cíl česko – německého projektu.

Společně s přestavbou koryta došlo i na revitalizaci samotného rybníka, kde žijí buvoli. Ten má nové břehy přirozeného charakteru a také dva ostrůvky, které slouží jako prostor pro hnízdění vodního ptactva.

Na první pohled méně nápadné, zato velice zajímavé a užitečné jsou třeba záhon vzácné lilie cibulkonosné vysázený nedaleko plameňáků nebo horská louka založená nad Kaštankou. O tom, jak jsou tato místa pro Krušnohoří důležitá a co všechno pro přírodní život v našem kraji znamenají, hovoří informační tabule instalované poblíž nich.

Velká část akcí se odehrála také v areálu Stará ves, který díky tomu posílil svou pozici přírodního skanzenu pro oblast Krušnohoří. Odborníci tu obnovili jablečný sad a vinici, založili selskou zahradu a poblíž ní také instalovali včelí úly.

„Ovocnářská část projektu byla velice zajímavá i z pohledu určování odrůd jabloní, které naši předkové v Krušnohoří pěstovali. S tím nám pomohli pomologové na nedávném setkání v německém Dörfellu, což byla další akce spadající pod projekt Handmade Nature,“ doplňuje ředitelka zooparku.

Až do jara roku 2021 je naplánováno ještě několik akcí, v zooparku například chystají založit v kaštanovém sadu přirozené prostředí pro zmiji obecnou, která je v ČR chráněná jako kriticky ohrožený druh. Dojde také na přednášku o lučním hmyzu, začátcích včelaření nebo o zakládání zahrady.

Co je Handmade Nature?

Celý název projektu zní Handmade Nature – Realizace praktických opatření ochrany přírody na podporu biodiverzity kulturní krajiny Krušných hor – Erzgebirge. Tříletý česko – německý projekt se snaží o rozmanitosti krušnohorské přírody nejen informovat, ale také jak ji konkrétně podpořit. Na obou stranách hranice proběhla řada přednášek, workshopů či přírodovědných procházek s odborníky, ale také konkrétních zásahů ať už v samotné přírodě nebo v areálech spolupracujících partnerů. Na české straně to je Zoopark Chomutov, na německé pak Naturschutzzentrum Erzgebirge GmbH.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru