Praktičtí lékaři čekají na vakcíny, chomutovské centrum je na dohled
Ilustrační foto, zdroj: Město Jirkov
Chomutov

Chomutovsko - Praktičtí lékaři v Jirkově netrpělivě očekávají první přísuny vakcíny, která by jim umožnila očkovat své pacienty proti covidu-19. „Všichni naši praktici se k očkování přihlásili. Mají už kvůli tomu vypracované seznamy svých registrovaných pacientů,“ informuje jednatel Polikliniky Jirkov Jan Vaclík.

Tyto seznamy se řídí určenými věkovými kategoriemi a dále zdravotním stavem. Zatím však očkovací látka nedorazila.„Až lékaři vakcínu obdrží, budou sami své pacienty telefonicky nebo sms zprávou zvát na očkování,“ upřesňuje Vaclík. .

Za nepravděpodobné považuje, že by v Jirkově vzniklo akreditované očkovací centrum - takové, jaké jak je nyní například v Kadani či Klášterci nad Ohří. „Naše poliklinika ho neorganizuje, je to složité. A tak velká organizace, která by se tím zabývala, v Jirkově bohužel není,“ podotýká Vaclík. Těžko by se podle něj do tohoto centra hledali i lékaři.

Co se týče vakcín, těch je v Ústeckém kraji stále nedostatek. Krajská zdravotní a koordinátoři je přerozdělují právě mezi velkokapacitní očkovací centra. „Samozřejmě jsme se znepokojením vnímali to, že hlavním očkovacím centrem se nestala spádová chomutovská nemocnice, která je pro Jirkovany dobře dostupná, a hlavně je v síti krajských nemocnic, jež měly očkování zajistit primárně,“ říká k tomu starostka Darina Kováčová. V Chomutově zatím místo toho vzniklo pouze malé očkovací místo, které představovala jedna ordinace fungující v omezeném časovém režimu.

Situace se změnila až začátkem března, kdy se dojednalo, že velkokapacitní očkovací centrum nakonec v chomutovské nemocnici vznikne. Nové představenstvo Krajské zdravotní si kvůli tomu vyžádalo znovu potřebné náklady a výnosy. Nutné přípravy a opravy si však vyžádají zhruba měsíc práce. Očkovat ve velkém by tak mělo být možné nejdříve od začátku dubna.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru