Zvažujete prodej bytu v Chomutově? Město ho od vás odkoupí. Má na to ještě 2,5 milionu
ilustrační foto
Chomutov

Chomutov - Začátkem roku zahájilo město Chomutov druhé kolo výkupu bytů v osobním vlastnictví. Díky dotačním prostředkům město v roce 2019 vykoupilo 14 bytových jednotek a to převážně v lokalitách zatížených negativními jevy obchodu s chudobou.

V letošním roce mělo město k dispozici přes 6 milionů korun prostřednictvím Integrované územní investice Ústecko-chomutovské aglomerace a dvě třetiny peněz se vyčerpaly během prvních dvou měsíců tohoto roku. „Jelikož má město Chomutov k dispozici ještě téměř třetinu připravených dotačních prostředku, chtěla bych vyzvat obyvatele města Chomutova k nabídce prodeje bytů. Celá akce bude ukončena v červnu letošního roku, tudíž k možnosti nabídnout byt městu, zbývají tři měsíce,“ upřesnila vedoucí Centra komunitního plánování Jana Hronová.

Nyní má město vyhotovené znalecké posudky pro 4 bytové jednotky o velikostech 2+1 a 3+1, které se nachází v ulicích Dřínovská, Borová a Jirkovská za celkovou částku 3 100 000 korun. Pátá, bytová jednotka, u které se čeká na vyhotovení znaleckého posudku má předběžnou hodnotu cca 800 000 korun. Obyvatelé Chomutova tak mají ještě možnost nabídnout své bytové jednotky k prodeji. „V současné chvíli můžeme ještě dočerpat částku ve výši cca 2 500 000 korun. Ke schválení výkupu prvních bytových jednotek dojde na zastupitelstvu města v dubnu a v červnu tohoto roku,“ řekl náměstek primátora pro rozvoj a investice David Dinda.

Město může vykoupit pouze byty v osobním vlastnictví, které jsou ihned obyvatelné. Součástí prodávané bytové jednotky tedy musí být základní vybavení bytu jako je kuchyňská linka s varnou deskou a troubou, toaleta, sprcha nebo vana, umyvadlo. Nemovitost nesmí být zatížena žádným dluhem a může se nacházet v jakékoliv části města s výjimkou sídliště Kamenná a okolí Okresního soudu (v těchto lokalitách není možné podle dotačních pravidel výkup uskutečnit). Kupní cena za nemovitost bude stanovena dle obvyklé kupní ceny v místě a čase prodeje, nejvýše však za cenu znaleckého posudku.

Vykoupené byty, podpořené z Integrovaného regionálního operačního programu, přejdou do správy města a budou nabídnuty novým nájemníkům. Ti musí především dodržovat řádnou úhradu nájemného a další pravidla stanovená nájemní smlouvou. „I nadále se primárně chceme zaměřovat na matky samoživitelky, seniory a mladistvé, kteří opustili dětský domov,“ uvedl náměstek primátora pro sociální oblast Milan Märc.

Chomutov chce postupným výkupem bytů získat pod kontrolu větší část bytového fondu v oblastech zatížených spekulanty s nemovitostmi a částečně tak vrátit ztracený komfort bydlení dlouholetým vlastníkům a nájemníkům.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru