V Jirkově jsou už desítky kontejnerů na kuchyňské oleje. Víte, jak je správně využívat?
Foto zdroj: město Jirkov
Chomutov

Jirkov - V Jirkově mají od konce ledna už 30 kontejnerů na jedlé oleje a tuky. Doposud bylo možné použité kuchyňské oleje odložit do původních 5 nádob, které občané hojně využívali. Loni bylo takto k řádné likvidaci odloženo 905,28 kilogramu jedlých olejů a tuků.

Pět původních nádob nechá město v květnu taktéž vyměnit za nové. „Věřím, že všechny tyto kontejnery budou plně využité,“ přeje si Lenka Manica z odboru majetku města, která má na starosti odpadové hospodářství.

Jedlé oleje jsou dále využitelné při výrobě biopaliv, chemickém, gumárenském i kosmetickém průmyslu. Jejich tříděním šetříme přírodu - vodu, půdu... a předcházíme zanešené kanalizaci.

Veškeré jedlé oleje - slunečnicový, řepkový, olivový, palmový atd. (po smažení ve fritéze i na pánvi) přelijte vychladlé do PET láhve a důkladně uzavřete. Láhev po naplnění vhoďte do určeného kontejneru. Stejně tak lze předat i jedlé tuky - máslo, sádlo, margaríny... Jedlé oleje a tuky je také možné odnést do sběrného dvora.

Nepoužívejte skleněné nádoby! Ty by se při manipulaci mohly rozbít a znečistit ostatní láhve i popelnice. Sklo by také mohlo nepříjemně poranit ty, kteří s odpadem dále pracují.

A pozor: do uvedených kontejnerů nikdy nevhazujte technické a motorové oleje či průmyslová maziva. To je nebezpečný odpad, který odevzdejte pouze ve sběrném dvoře.

V současné době je umístění nádob ve zkušební době; nebudou-li dostatečně využívané, přemístí se na jiné stanoviště.

2102jirkov

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru