V celostátním kole soutěže Kovo Junior 2022 zvítězil Tomáš Vrána z Chomutova
Zleva: Ondřej Balek, Tomáš Vrána a Denis Vlček. Foto: Petr Sojka
Chomutov

Chomutov - Na Střední škole technické, gastronomické a automobilní v Chomutově se uskutečnilo třídenní celostátní kolo odborné soutěže Kovo Junior 2022 – mechanik seřizovač. Prvenství v soutěži zůstává v Ústeckém kraji, získal ho žák z pořadatelské střední školy Tomáš Vrána.

Organizátorem celostátní profesní soutěže Kovo Junior 2022 – mechanik seřizovač je Cech KOVO ČR. Soutěž je zařazena do soutěže České ručičky, jejímž vyhlašovatelem je Jihomoravský kraj spolu s dalšími partnery. České ručičky jsou největší přehlídkou řemesel a řemeslných oborů v České republice. Cílem přehlídky je popularizace učňovského školství v očích mladých lidí, jejich rodičů, učitelů i široké veřejnosti a ocenění těch nejlepších mladých řemeslníků z celé České republiky.

Organizační výbor Zlatých ručiček vybírá každoročně dvacítku oborů, které jsou ohroženy klesajícím zájmem o studium, přestože je jejich společenská potřebnost stále velmi vysoká. Po celý školní rok následně organizační výbor sleduje ve vybraných oborech soutěže odborných dovedností pro žáky středních škol. Většinu z nich vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, v mnoha případech se jedná o soutěže s dlouhou a úctyhodnou tradicí, celostátní působností a často také mezinárodní účastí. V porotách soutěží zasedají významní zástupci profesních cechů, asociací a sdružení. A pouze jediný soutěžící, a to ten nejlepší ve svém oboru a kategorii v daném školním roce, může obdržet zlatou plaketu Českých ručiček.

Celostátního kola, které se uskutečnilo ve dnech 21. – 23. března 2022 na Střední škole technické, gastronomické a automobilní v Chomutově, se zúčastnili zástupci ze sedmi krajů České republiky (kraj Vysočina, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj a Ústecký kraj). Žáci se v rámci klání museli vypořádat se dvěma praktickými úlohami, za které byli následně odbornou komisí ohodnoceni.

Vítězem celostátního kola se nakonec s pouhým dvoubodovým náskokem stal Tomáš Vrána (taktéž vítěz regionálního kola soutěže) z pořadatelské Střední školy technické, gastronomické a automobilní v Chomutově. Na druhém místě skončil Denis Vlček ze Střední školy strojírenské a elektrotechnické v Brně, třetí místo obsadil Ondřej Balek z Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy ve Žďáru nad Sázavou.

„Mám velkou radost, že celostátní kolo probíhalo na naší škole. Cením si lidí, kteří něco ve svém oboru dokážou. O to více, jestliže jsou to ještě žáci. A že náš žák byl v republice nejlepší, to je již jen třešnička na dortu. Všimla jsem si, při vyhlašování, ještě jedné věci a ta je možná důležitější. Setkali se kluci z celého kraje, byli spolu tři dny, ale komunikovali spolu, jako by se znali daleko déle. Takže tato soutěž není jen o dovednostech, zdravé rivalitě a vědomostech, ale také o přátelství, spolupráci a dobré náladě,“ uvedla radní Ústeckého kraje pro oblast školství, mládeže a sportu Jindra Zalabáková, která byla čestným hostem slavnostního vyhlášení.

Slavnostní vyhlášení letošního ročníku soutěže Zlaté ručičky se bude konat v červnu 2022 v Brně.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru