Krajská zdravotní zřídila Centrum plánované chirurgie ruky a nohy v chomutovské nemocnici
Operační zákrok. Foto zdroj: Krajská zdravotní, a. s.
Chomutov

Chomutov - Centrum plánované chirurgie ruky a nohy vzniklo při Ortopedickém oddělení Krajské zdravotní, a.s. - Nemocnice Chomutov, o.z. Jeho cílem je vytvoření podmínek pro další rozvoj chirurgie ruky a nohy v rámci Ústeckého kraje a zlepšení dostupnosti a zkvalitnění vysoce specializované péče v těchto podoborech ortopedie pro obyvatele Ústeckého kraje.

Centrum umožní postupné navyšování některých specializovaných výkonů, rozšiřování jejich spektra a zavádění nových operačních technik. V budoucnu může fungovat také jako specializované školící centrum pro chirurgii ruky a chirurgii nohy v rámci České republiky.

„Centrum plánované chirurgie ruky a nohy vzniká při stávajícím ortopedickém oddělení nemocnice v Chomutově, kde bude péče o tyto pacienty v rámci Ústeckého kraje centralizována s možným nadregionálním přesahem. Tento projekt je plně podporován vedením Krajské zdravotní, a.s., která sdružuje sedm nemocnic v Ústeckém kraji, v součinnosti pěti ortopedických pracovišť, které jsou její součástí,“ uvedl generální ředitel Krajské zdravotní, a.s., MUDr. Petr Malý, MBA.

„Centra či specializovaná pracoviště pro chirurgii ruky a nohy jsou v současné době v evropských zemích běžnou součástí péče o ortopedické pacienty. V České republice jsou takto specializovaná centra či pracoviště v této oblasti spíše výjimkou. Jsme proto rádi, že jedno takové teď vzniká i v Ústeckém kraji, a to v chomutovské nemocnici,“ uvedl náměstek pro řízení zdravotní péče Krajské zdravotní, a.s., MUDr. Jiří Laštůvka.

Ortopedické pracoviště Nemocnice v Chomutově se na chirurgii ruky a nohy specializuje již několik let. „Provádí se zde vysoce specializované operační výkony z oblasti revmatochirurgie a rekonstrukčních výkonů na ruce a noze. Jedná se o operace od drobných zákroků až po rozsáhlé výkony včetně totálních náhrad drobných kloubů prstů rukou a zápěstí, korekčních osteotomií, limitovaných či kompletních artrodéz kloubů zápěstí, řešení poúrazových deformit a pakloubů, stabilizačních výkonů a artroplastik zápěstí, rekonstrukcí šlachového aparátu při revmatickém postižení či u poúrazových stavů. Řešíme také problematiku Dupuytrenovy kontraktury, úžinových syndromů včetně jejich endoskopického řešení, vrozené i získané deformity a postižení rukou a nohou včetně kompletní problematiky přednoží i zadní nohy,“ uvedl primář Ortopedického oddělení Nemocnice Chomutov MUDr. Jiří Jurča.

0404chomutov2

MUDr. Jiří Jurča. Foto zdroj: Krajská zdravotní, a. s.

„Dále provádíme artroskopie zápěstí a hlezenního kloubu, řešení chondrálních a osteochondrálních defektů hlezenního kloubu, stabilizačních výkonů, totálních náhrad hlezenního kloubu, operací plochonoží vrozených i získaných u dětí i dospělých, korekčních osteotomií a případných déz v oblasti tarsu a přednoží,“ doplnil primář s tím, že jeho oddělení jako z mála pracovišť v ČR provádí i miniinvazivní chirurgické přístupy a perkutánní výkony k řešení problematiky přednoží a zadní nohy.

Část ortopedie, která se věnuje chirurgii nohy, se zaměřuje na část dolní končetiny pod úrovní hlezenního kloubu (včetně). Věnuje se řešení sportovních úrazů a zejména následků poranění pohybového aparátu nohy a hlezna, v podobě různých nestabilit, poúrazových deformit a artróz. Patří sem v nemalé míře operační léčba rozsáhlých vrozených a získaných deformit přednoží a zadní nohy. Typické diagnózy, které patří do této části ortopedie, jsou vbočený palec, ztuhlý palec, deformity prstů a plochonoží ať již vrozené či získané. Samostatnou skupinou jsou deformity a postižení nohou jako součást systémového onemocnění ze skupiny revmatických či neurologických chorob.

Chirurgie ruky zaměřující se na část horní končetiny pod úrovní zápěstí (včetně) se podobně jako v případě nohy věnuje řešení traumat a jejích následků, ať již při měkkotkáňovém, kostním či dokonce nitrokloubním poranění. Jedná se o řešení problematiky následků poranění šlach, nestabilit zápěstí a drobných kloubů prstů, poúrazových osových deformit, pakloubů či posttraumatických artróz. Součástí je řešení i primárních artróz drobných kloubů prstů a zápěstí, vrozených vad a deformit. Patří sem celé řada získaných chorob a postižení měkkých tkání a struktur, od drobných včetně stenosujících tendovaginit či úžinových syndromů až po významné jako například Dupuytrenova kontraktura. Samostatnou skupinou je problematika revmatického postižení ruky a podobně.

Ortopedie v Chomutově disponuje dvěma samostatnými aseptickými sály pro kostní operativu, kdy jeden z nich je pravidelně využíván právě na chirurgii ruky a nohy a je plně přístrojově a materiálově vybaven pro všechny typy zákroků chirurgie ruky a nohy. Pracoviště má dvě artroskopické věže, jedno moderní C-rameno, sadu malých AKU vrtaček a pil včetně jedné prstové, a přístrojové vybavení pro miniinvazivní perkutánní operativu na noze pomocí specializovaných fréz. Dále je pracoviště vybaveno celou řadou specializovaných instrumentárií právě pro chirurgii ruky a nohy.

„V součinnosti s anesteziologickým pracovištěm provádíme výkony na ruce a noze v závislosti na rozsahu výkonu v periferních blocích samostatně či v kombinaci s celkovou anestezií či analgosedací. To umožňuje zahájit časnou rehabilitaci a zkracuje dobu hospitalizace. Ročně se na našem pracovišti provede přes 300 rekonstrukčních a specializovaných výkonů na ruce či noze, a to nejen u regionálních pacientů, ale i klientů z jiných krajů,“ dodal primář chomutovské ortopedie MUDr. Jiří Jurča.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru