Dnes je mezinárodní den hasičů! Město Klášterec jim děkuje za jejich obětavou práci
Foto zdroj: Město Klášterec nad Ohří
Chomutov

Klášterec nad Ohří - Dnes si připomínáme mezinárodní den hasičů, ať už se jedná o profesionály či sbory dobrovolných hasičů. Tento den vzdáváme hold všem, kteří pomáhají při záchraně života a boji s ohněm. Poděkovat hasičům za jejich obětavou práci se rozhodlo i město Klášterec nad Ohří.

A proč zrovna 4. května? Je to den, kdy zemřel mučednickou smrtí sv. Florián. Sv. Florián je nejenom patronem hasičů, ale také hrnčířů, kovářů, kominíků, sládků, bednářů zedníků, horníků a je vzýván jako ochránce proti suchu, ohni, povodním a neúrodě. Pocházel z dnešního Rakouska, tehdy náležícího k Římské říši. Byl důstojníkem římské armády a skončil u soudu v Lorch, když chtěl osvobodit křesťany patřící k jeho armádě. Po trýznivém mučení pro víru byl s kamenem přivázaným k hrdlu svržen z mostu do Emže. A svoji sochu má i v Klášterci, a to u kostela Nejsvětější Trojice. Pochází z roku 1725 a jejím autorem je sochař Jan Adam Dietz z Jezeří.

A malá zajímavost na závěr... Dnes je také Mezinárodní den Star Wars a pro nás jsou a budou naši hasiči stejní hrdinové, jako rytíři Jedi!

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru