V prvním díle podcastu hovořila viceprezidentka České nukleární společnosti Larisa Dubská. Zdroj: Sev.en Česká energie
Zajímavosti

ČR – Podcasty jsou fenoménem moderní doby, jelikož nabízejí posluchačům možnost ponořit se do různorodých témat odkudkoli a kdykoli. Staly se oblíbeným prostředkem pro vzdělávání, zábavu i inspiraci. V tomto duchu přichází i skupina Sev.en s novým podcastem O energetice se šarmem, který odhaluje pohled na energetický průmysl skrze zkušenosti žen v tomto oboru a sdílí zásadní momenty jejich kariéry, jejich úspěchy i výzvy v oboru.

Podcast moderuje Petra Květová Pšeničná, kterou jste mohli vidět na obrazovkách TV Barrandov nebo slyšet v rádiu Frekvence 1. Cílem je představit inspirativní ženy spojené s energetikou a přiblížit tuto oblast široké veřejnosti.

Prvním hostem je Larisa Dubská

V první díle se nám představí paní Larisa Dubská, která prožila prakticky celý svůj profesní život ve světě jaderné energetiky. Bývalá reaktorová fyzička a dnes viceprezidentka České nukleární společnosti, mluví o svých začátcích a zkušenostech z Jaderné elektrárny Dukovany. Rozebírá důležitost jaderné energetiky v rámci energetického mixu či přetrvávající potřebnost uhelných elektráren. Podcast se nebojí dotknout i kontroverznějších témat, jako je elektromobilita a fotovoltaika, kde Larisa vyjadřuje své výhrady. Dále diskutuje o potenciálu obnovitelných zdrojů a budoucích technologických trendech v energetice.

Která z energií (z jádra, uhlí, obnovitelných zdrojů) má podle Vás největší budoucnost? Anebo se to nedá říct a prostě tady budou vedle sebe neustále fungovat?

„Samozřejmě bych měla říct, že jaderná, že ano. Skutečně věřím, že jaderná energetika má budoucnost. Bez jaderné energetiky prostě není možný kvalitní energetický mix. Podle mého názoru se podíl jaderné energetiky na energetickém mixu bude zvyšovat, hlavně díky stavbě nových jaderných zdrojů. Takže jádro a obnovitelné zdroje rozhodně budou hrát větší roli. Dělá se všechno pro to, aby obnovitelné zdroje také zastoupily větší část energetického mixu. A obě tyto technologie budou spojeny s postupným odstavováním uhelných elektráren. Musíme tedy něčím nahradit tyto kapacity, což povede k doufám, že plynulému přerozdělení procentuálního podílu v energetickém mixu.“

Podcast najdete od 17. 6. 2023 na všech streamovacích platformách, na YouTube kanále skupiny Sev.en a taky na webu 7.cz.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru