Amerikánka. Foto: Martin Douba
Zajímavosti

Ústecký kraj – Nový celovečerní film režiséra Tauše Amerikánka vstupuje v září do kin. Ještě předtím jej ale v exkluzivní předpremiéře spatřili návštěvníci Filmového festivalu v Litoměřicích, kde jej režisér se spolupracujícími tvůrci osobně uvedl.

Příběh Amerikánky, která za komunismu prošla dětskými domovy a diagnostickým ústavem, zůstává v režisérovi Viktorovi Taušovi už dvacet let. S Taušem se poznali v době, kdy oba žili na ulici. Od té chvíle považoval za nutné na její příběh upozornit. Jeho cílem je vyvolat debatu o legislativě, která desítky let téměř nezměněně určuje fungování dětských domovů. Jak Tauš zdůrazňuje, děti, které opouští dětské domovy, čeká tvrdý střet s realitou, na který je současný systém nepřipraví.

„Film získal na svůj vznik podporu 800 tisíc korun od Ústeckého kraje. Hodnoticí experti jej ocenili pro jeho umělecké kvality a marketingový potenciál. Těším se, že výsledky práce filmařů, příběh i konkrétní místa Ústeckého kraje bude konečně možné spatřit v kinech,“ řekl Jiří Řehák, náměstek hejtmana Ústeckého kraje.

„Je to skutečný příběh desítek tisíc dětí, které vyrůstaly v dětských domovech v komunistickém Československu. A byť ve filmu na první pohled není skutečné nic, všechno, co uvidíte, skutečné je. Všechno. Příběh. Postavy. Jizvy. Všechno je autentické. Je to příběh holky, kterou nedostali, emotivní odysea, která je oslavou vnitřní síly vyvěrající z naděje,“ říká o svém filmu Amerikánka jeho tvůrce Viktor Tauš.

V lokacích Ústeckého kraje se díky spolupráci s Filmovou kanceláří Ústeckého kraje natáčelo sedm dní, a to například i na jednom z nejimpozantnějších vodních děl – nádrží Fláje v Krušných horách. Mezi další místa patří Lovosice a Straškov. „Fláje se ve filmu staly místem pro natáčení epických obrazů, v nichž se hrdinka konfrontuje s minulostí své matky,” doplnila Barbora Hyšková z FKÚK.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru