Jednotky hasičů s drony pomáhaly při povodních od samého začátku. Teď se mění náplň jejich práce. Foto: HZS Ústeckého kraje
Zajímavosti

Ústecký kraj – V rámci své nové specializované činnosti bude Hasičský záchranný sbor ČR tvořit ortofoto mapy povodní zasaženého území. Mapu složenou z dronových snímků bude možné vložit do geodetických softwarů a následně ji využít při budování a obnově, například inženýrských sítí, a k tvorbě rozsáhlého 3D modelu.

V průběhu dnešních brzkých ranních hodin vyrazil na Jesenicko speciálně sestavený odřad dronové služby profesionálního hasičského sboru. Odřad je složený z celkem 10 příslušníků z Generálního ředitelství HZS ČR, HZS Středočeského kraje, Zlínského kraje a Jihomoravského kraje a bude pracovat na tvorbě ortofotomap a 3D modelu povodní zasaženého území.
 
Jde o mapu složenou z dronových snímků, kterou lze vložit do kteréhokoli geodetického softwaru a následně s ní pracovat. Zejména ji zužitkují místní samosprávy a štáby krizového řízení. Mapu lze využít například jako podklad při obnovovacích pracích a obnově inženýrských sítí. Pomocí prostorového snímání dat je možné získat informace o objemu provizorních deponií a centrálních skládek. Data je možné sdílet s jednotlivými obcemi s rozšířenou působností.
 

 
Na místě budou nasazeny celkem 4 drony. Kartografické podklady budou příslušníci zpracovávat přímo na místě zásahu ve specializovaném přenosovém voze.
 
Během úterního dne vyrazí druhý speciální odřad na Ostravsko. Ten bude sestavený z celkem 6 příslušníků z HZS Ústeckého, Libereckého a Pardubického kraje, a na místě se spojí s dronovou skupinou Moravskoslezského kraje. I zde budou operovat celkem 4 drony.
 
V obou případech se na dalším zpracování budou podílet také příslušníci z Institutu ochrany obyvatel Lázně Bohdaneč. S institutem příslušníci generálního ředitelství HZS ČR a HZS Olomouckého kraje spolupracovali již v pátek, kdy tuto specializovanou činnost HZS ČR zahájil na území obce Mikulovice na žádost tamního starosty.
Drony hasičů byly nasazeny už od samého začátku povodní. Záběry z dronů poskytovaly podporu velitelům zásahu a krizovým štábům. Drony se také podílely na vyhledávání a záchraně osob.
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru