Foto: Policie ČR
Zajímavosti

Litvínov, Ralsko – Letošní srpnový ojedinělý nález anglické letecké pumy ráže 500 liber s dlouhodobým chemickým zapalovačem v areálu společnosti ORLEN  přinesl od odborné skupiny pyrotechniků mnoho nových poznatků a zkušeností. A ty je třeba předávat dál. Proto se v prostoru Stálé trhací jámy Ralsko uskutečnilo cvičení zaměřené na likvidaci nebezpečné munice.

„Akce navázala na úspěšnou operaci z letošního roku, kdy byla v srpnu v Litvínově zneškodněna nebezpečná letecká puma. Tento ojedinělý nález anglické letecké pumy ráže 500 liber s dlouhodobým chemickým zapalovačem přinesl od odborné skupiny pyrotechniků mnoho nových poznatků a zkušeností," uvedla policejní mluvčí Irena Pilařová. 

Cílem cvičení bylo nejen zhodnotit a předat získané zkušenosti, ale také připravit pyrotechniky na podobný nebezpečný nález, který jistě nebyl v České republice poslední.

Ničení letecké pumy v Litvínově se účastnila pyrotechnická slupina složená z deseti nejzkušenějších policejních pyrotechniků z celé České republiky. Tentokrát měli možnost si postupy vyzkoušet i další kolegové, kteří u původní operace nemohli být. Kromě policistů byli přítomni také hasiči - střelmistři, kteří se svou specializací a technickým vybavením hrají v podobných situacích nepostradatelnou roli. Do Ralska přijeli načerpat a vyměnit si zkušenosti také zahraniční kolegové z Polska a ze Saska (SRN).

Jedním z klíčových prvků cvičení byla stavba tzv. sarkofágu – ochranné bariéry zajišťující bezpečný výbuch munice. Tato bariéra se buduje v bezprostřední blízkosti nálezu nebezpečného předmětu. Při cvičení se při samotné stavbě pohybovalo v potencionálně nebezpečném prostoru větší množství účastníků, a to z toho důvodu, aby si mohli vyzkoušet konstrukci a správné umístění speciálních velkoobjemových vaků - BigBagů. Avšak při skutečném nálezu by byl počet pyrotechniků v těsné blízkosti značně omezen. Například při litvínovském nálezu se v prvních dnech pohybovali najednou u pumy maximálně 3 pyrotechnici. V takovém případě totiž neustále hrozí akutní nebezpeční nenadálého výbuchu a tímto opatřením chtěli policejní pyrotechnici zmírnit případné ohrožení života pyrotechniků.

Vyhodnocení výbuchu a účinnosti stavby sarkofágu
Pro pyrotechniky je zásadní testovat různé podmínky, při kterých k výbuchům dochází, a porovnávat, jaký mají na okolí vliv. Na jaře příštího roku se proto uskuteční další cvičení. Koncipované bude podobně, avšak technika uložení BigBagů bude jiná. Na místě pomáhají pyrotechnikům rychloběžné kamery. Také díky nim mohou následně porovnat a vyhodnotit účinky jak tohoto, tak jarního výbuchu. Srovnáním metod stavění ochranné bariéry bude určující při postupech likvidace nebezpečných leteckých pum. Ty se vždy nenacházejí v opuštěných prostranstvích a pyrotechnici musí vždy v návaznosti na okolní podmínky vyhodnotit rizika a navrhnout odpovídající bezpečnostní opatření. 

I když jsou podobné nálezy, jako byl ten v Litvínově, vzácné, nebezpečí vždy zůstává a policejní pyrotechnici musí být připraveni. Proto je důležité pravidelně cvičit, sdílet zkušenosti a zlepšovat postupy. I díky této přípravě jsou schopni lépe reagovat a tím i minimalizovat možné ohrožení lidských životů a majetku.

Foto: Policie ČR

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru