Autentické vzpomínky Čechů a Němců na poválečný odsun. Drážďany hostí výstavu o osudech lidí z Klášterce
Výstava v Drážďanech. Zdroj: Klášterec nad Ohří
Zajímavosti

Klášterec nad Ohří - Putovní česko-německá výstava, kterou připravilo město Klášterec nad Ohří a měla svou premiéru v klášterecké galerii Kryt, je nyní k vidění v Drážďanech. Jedná se o prezentaci vzpomínek lidí obou národů, kteří byli zasaženi historickými událostmi spojenými s odsunem obyvatel z česko-německého pohraničí.

Výstava byla představena v neděli 9. září u příležitosti významného německého dne k uctění památky obětem nucených odsunů představena v budově Saského zemského sněmu (parlamentu), kde je obvyklá čekací lhůta na výstavní prostory dva roky. Unikátní výstava autentických vzpomínek Čechů a Němců na poválečný odsun však natolik upoutala, že byla zařazena jako doprovodný program krátce po své klášterecké premiéře.

„Jsem velmi rád, že k nám do Klášterce nad Ohří každoročně přijíždí celá řada původních německých obyvatel, pořádají u nás svá setkání a my, jako zástupci města, jsme k těmto setkáním vždy přizváni. O historických faktech týkajících se před- a poválečných pohybech obyvatelstva v česko-německém pohraničí bylo napsáno mnohé. Nás však zajímaly konkrétní příběhy pamětníků. Jak konkrétní lidé, v převážné většině ještě jako děti, vnímali nucený odchod ze své vlasti, co při tom prožívali a jak se na to dívají z dnešního pohledu. Tyto příběhy jsme se snažili zachytit a představit veřejnosti,“ uvedl starosta města Štefan Drozd v prostorách zemského sněmu v Drážďanech.

1209vystava2

Výstava je od pondělí 10. září je k vidění ve vstupních prostorách Ministerstva vnitra v Drážďanech, odkud se v druhé polovině října přestěhuje do partnerské obce Grossrückerswalde. “V příštím roce bychom ji rádi zapůjčili školám a dalším institucím. Všechny tyto příběhy by se měly v budoucnu stát součásti expozice plánovaného vlastivědného muzea v našem městě,“ uvedl starosta města Štefan Drozd.

Na financování výstavy se podílelo město Klášterec nad Ohří a Saské ministerstvo vnitra.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru