Co nás čeká v sobotu a neděli: S příchodem pravé zimy se zatím rozlučte
Ilustrační foto
Zajímavosti

Ústecký kraj - Rovněž mezi pátkem 23. listopadu a nedělí 25. listopadu bude převládat jižní vítr, změnu přinese až nedělní den, kdy se směrovka anemometru začne stáčet k severovýchodu, a to kvůli rozsáhlé tlakové výši se středem mezi Islandem a Skandinávií.

Lze tedy říci, že jak tento týden začal, tak také skončí – severovýchodním prouděním. Pondělí 19. listopadu se mimochodem nejen v našem kraji postaralo o první sněžení nadcházející zimy, poprašku, byť jen přechodného, se dočkaly i nejnižší partie našeho okresu. Nahoře v Krušných horách se sněhových vločkám dařilo lépe, vždyť ve čtvrtek večer bylo v nejvýše položených koutech k mání až 5 cm sněhu.

Pátek 23. listopadu lidé stráví mezi oblastí nižšího tlaku s centrem u Britských ostrovů a oblastí vyššího tlaku, jejíž srdce pobude v balkánském vzdušném prostoru. Neb nad rovníkem v nížích vzduch proudí proti směru hodinových ručiček a ve výších naopak, povane k nám vzduch od jihu. To znamená, že nízké oblačnosti, která je naším nejlepším přítelem již nějaký ten den, se pryč chtít nebude. Opět tedy počítejte s celodenním zataženem, znovu s absencí srážek. Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C, ráno v minimu kolem -1 až 3 °C.

V sobotu 24. listopadu se o slovo přihlásí dvojice mělkých cyklón – jedna nad Beneluxem, druhá nad severní Itálií a Alpami. V noci, ráno, dopoledne a do značné míry téže odpoledne pokračující přítomnost nízké oblačnosti, někdy mezi 14. až 16. hodinou by od jihozápadu mělo dojít k jejímu ubývání s tím, že ve večerních hodinách bychom se mohli dočkat přechodného vyjasnění. Mezi polednem a západem slunce mimo jiné nepřekvapí slabý déšť – i na vrcholcích Krušných hor (v hladině 850 hPa, tj. v cca 1 500 m n. m., plus minus 1 °C). Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C, ráno v minimu kolem -1 až 3 °C.

V neděli 25. listopadu jsou ve hře dvě varianty: Buďto bude převážně slunečno (pomineme-li průsvitnou vysokou oblačnost), nebo naopak zataženo nízkou oblačností. Pravděpodobněji dojde na to druhé, ale naděje umírá poslední. Takže v neděli hlavy vzhůru. Nejvyšší odpolední teploty nadále okolo 1 až 5 °C, ráno v minimu kolem 0 až -4 °C (v noci se výskyt nízké oblačnosti zdá dosti nereálným, proto ty nižší hodnoty).

Co dál? Nejdříve severovýchodní až východní, později jihovýchodní až jižní proudění – díky tlakové výši, tudíž srážky žádné. S příchodem zimy se proto prozatím rozlučte, tak jako majitelé lyžařských areálů s umělým zasněžováním.

(soj)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru