Ilustrační snímek: Ilona Kaulfuss
Chomutov

Teplice – Vedení města slíbilo, že od července zavede placené zóny parkování. A slib dodrželo. Řidiči budou od pondělí 1. července za parkování v centru města a v jeho nejbližším okolí znovu platit.

Kupodivu někteří prohlašují: Už aby to bylo! Doufají, že zavedení poplatků za parkovné pomůže zlepšit současnou situaci. Ta je značně chaotická a v centru města není pomalu kde zaparkovat. Spousta řidičů parkuje tak, že ostatní blokují ve výjezdu. Nepřehledná situace je výsledkem několikaměsíčního bezplatného parkování.

Co se nevyplnilo, jsou prognózy některých uživatelů sociálních sítí, kteří varovali, že nový systém parkování přinese několikanásobné zvýšení poplatků. Ty přitom zůstávají téměř na stejné úrovni. Každopádně v porovnání se stejně velkými městy je stále dost nízké.

Parkovací lokality byly zařazené do jednotlivých parkovacích zón. Do oranžové, určené pro placené stání s nejvyšší regulací za 20 Kč/hod. Do zelené zóny pro placené stání se střední regulací za 10 Kč/hod. a do zóny modré pro záchytné parkování za 10 Kč/hod. nebo za 40 korun na celý den.

Parkovací automaty vytisknou na vyžádání potvrzení o platbě. To ale slouží jen jako daňový doklad. Při úhradě za parkování musí řidič zadat registrační značku vozidla v informačním systému. V případě, že je zaplacené parkovné přerušeno dobou bezplatného parkování, převádí se do dalšího dne.

Výhodou pro řidiče bude mobilní aplikace ParkSimply, dostupná pro systémy Android a iOS od 1. července. Aplikace umožňuje platbu online. Její uživatelé zaparkují, potvrdí v aplikaci polohu vozidla na mapě a zaplatí. ParkSimply tak proces platby uspíší. Parkovací lístek najde uživatel přímo v mobilu a platbu ve třech jednoduchých krocích zvládne každý.

Provozní doba parkovacích zón je obdobná té, která byla nastolena ve starém systému. Tedy v pracovní dny od 8-18 hodin s výjimkou státních svátků. Mimo uvedené hodiny, stejně jako o víkendech, zůstává parkování bezplatné. Další informace o krátkodobém i dlouhodobém parkování naleznou zájemci na webových stránkách https://parkovani.teplice.cz

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru