Ilustrační foto: CC0
Chomutov

Ústecký kraj – Nadvláda tlakových níží pokračuje a tlakovou níži Dagmar vystřídala tlaková níže Finny (též Cassandra). Proto to venku vypadalo, vypadá a bude vypadat tak, jak to vypadalo, vypadá a bude vypadat. A i když ty dlouhodobé výhledy jsou k ničemu (spíše ke škodě než k užitku), podíváme-li se do nich, dozvíme se, že přinejmenším do poloviny měsíce musíme počítat s tlakovými nížemi a chladem.

Nicméně například 28. října 2013 byly dvacítky (v Ústí nad Labem 22,4 °C, v Děčíně a v Žatci 22,6 °C, v Doksanech 24,0 °C), takže teplým dnům nemusí být konec. Nemluvě o tom, že nějaká tlaková výše nakonec přijde, otázkou je, co přinese (narážka na inverzní charakter počasí)...

Teď se podívejme, co říká krátkodobý výhled:

4. října: Hodně oblačnosti, občasný déšť. Minima kolem 9 až 5 °C. Maxima okolo 8 až 12 °C.

5. října: Hodně oblačnosti, občasný déšť. Minima kolem 9 až 5 °C. Maxima okolo 7 až 11 °C.

6. října: Trochu méně oblačnosti, bez srážek. Minima kolem 8 až 4 °C. Maxima okolo 10 až 14 °C.

7. října: Snad až polojasno, srážky žádné. Minima kolem 8 až 4 °C. Maxima okolo 12 až 16 °C.

A co dál?

Pravděpodobně čerstvé jihozápadní proudění spojené s hlubokou tlakovou níží nad Britskými ostrovy. To by znamenalo návrat dvacítek, třebaže jenom na den, přinejlepším na dva dny. Viz. předpokládaný vývoj nejvyšších odpoledních teplot:

8. října: 12 až 16 °C

9. října: 13 až 17 °C

10. října: 18 až 22 °C

11. října: 16 až 20 °C

12. října: 10 až 14 °C

13. října: 11 až 15 °C

To není nejhorší, ne? Mohlo by sněžit, podobně jako 27. října 2012, kdy se sníh objevil i v nížinách. Odpověď na otázku, kdy letos poprvé zasněží/nasněží i v nejnižších polohách, v tuto chvíli neexistuje. Ani nemůže, vzhledem k počtu proměnných v atmosféře (troposféře). Možná je to dobře. Nebyla by nuda znát počasí dlouho dopředu? Prachy na obranu proti nepříznivým povětrnostním podmínkám by stejně nikdo nedostal, leda tak horních deset tisíc.

Mimochodem: Na první říjnový pátek, to znamená na dnešek, připadá Mezinárodní den úsměvu, tak se smějte. Ideálně nejen dnes a ideálně nejen za pěkného počasí.

Slunce v duši, řečeno slovy klasika.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru