Sto třicet členů pořádkových jednotek se střetlo se 180 studenty. Šlo o nácvik postupů při řešení konfliktu s agresivními fanoušky. Foto: jip
Chomutov

Chomutov – Kukly na hlavě, v rukou svítící tyč, která má imitovat světlice. A všude kolem těžkooděnci i lidé s vestami s nápisem Antikonfliktní tým. Studenti Střední školy technické se v pátek zapojili do mezinárodního cvičení policejních jednotek s názvem Stadion 2024. 

Jde již o druhé cvičení v tomto roce, to první se v dubnu uskutečnilo v O2 aréně v Praze. „Jde o nácvik postupů pořádkových jednotek a antikonfliktního týmu při řešení bezpečnostních situací při diváckém násilí," vysvětlil ředitel Ředitelství služby pořádkové policie - plk. Petr Koutný.

Do cvičení se zapojilo 180 studentů a 130 policistů pořádkových jednotek krajských ředitelství Ústeckého, Jihočeského a Plzeňského kraje a členové antikonfliktních týmů. Dále ředitelství pozvalo také policisty z Drážďan a z Pirny. „Máme připravena čtyři stanoviště. Jedno se bude týkat zásahu proti davu fanoušků, další scénář počítá se zákrokem u stánku uvnitř stadionu, další v hledišti," uvedl Petr Koutný. 

Cílem bylo nacvičit, jak reagovat proti rozzuřeným fanouškům. Na každý zásah dohlížel školitel, který v případě špatného postupu nechal celou akci zopakovat, aby pořádkové jednotky postupovaly přesně tak, jak mají.

„Instrukce dostali i studenti. Spolupracujeme s nimi opakovaně, většinou jde o studenty bezpečnostních oborů," podotkl plk. Petr Koutný. Jeho slova potvrdila také Michaela Holečková, studentka 3. ročníku Střední školy technické: „Někteří moji spolužáci s takovýmito cvičeními mají už zkušenosti. Sice u některých zaznělo, že se budou snažit provokovat, ale myslím, že by si to nedovolili, že budou postupovat přesně podle instrukcí. Takže se není čeho bát."

Foto: jip

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru