O jedno pracovní místo na Chomutovsku bojuje pět lidí
Úřad práce. Ilustrační foto
Chomutov

Chomutovsko - Nezaměstnanost na Chomutovsku v dubnu opět klesla, lidí bez práce je 7,3 procenta, tedy o tři desetiny procentního bodu méně než v březnu. Na jedno volné místo v okrese připadá 5,2 uchazeče. Chomutovsko přes zlepšující se stav zůstává na sedmém místě nelichotivého žebříčku nezaměstnanosti mezi českými regiony.

Pro srovnání s celorepublikovou statistikou: K 30. dubnu 2017 evidoval Úřad práce ČR celkem 4,4 procenta nezaměstnaných osob. Situace na pracovním trhu aktuálně odpovídá jak dlouhodobé situaci, tak ročnímu období.

„Počet uchazečů o zaměstnání meziročně klesl v dubnu o téměř 88 tis. osob. Řada regionů se v tomto ohledu dostala na historická minima. Česká ekonomika je stále v dobré kondici a na vývoji se příznivě podepisují jak průmyslová výroba, tak i jarní sezónní práce, které už jsou v plném proudu. Jedná se především o oblasti jako je stavebnictví, gastronomie a cestovní ruch, dále zemědělství, zahradnictví lesnictví, lázeňství či těžba. Některé sezónní práce, především ve službách v turistickém ruchu, se letos v některých horských regionech vlivem dlouhé lyžařské sezóny dokonce vůbec nezastavily,“ shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková a dodává: „V dubnu také už naplno běží veřejně prospěšné práce, v jejichž rámci probíhají jarní úklidy veřejných prostranství. V následujících měsících by tak mohla nezaměstnanost ještě dále klesat.“

Kde je lidí bez práce nejméně a kde nejvíce

Nejnižší nezaměstnanost vykázaly ke konci předchozího měsíce okresy Rychnov nad Kněžnou (1,4 %), Praha-východ (1,5 %), Pelhřimov (2,1 %), Benešov (2,2 %), Jindřichův Hradec a Jičín (oba 2,3 %), Mladá Boleslav, Písek, Praha-západ a Plzeň-jih (shodně 2,4 %). Podíl nezaměstnaných osob stejný nebo vyšší než republikový průměr hlásí 34 regionů. Nejvyšší byl v okresech Karviná (9,9 %), Most (9,6 %), Ostrava-město (8,3 %), Ústí nad Labem (8,2 %), Bruntál a Jeseník (oba 7,5 %), Chomutov (7,3 %) a Děčín (7 %). Podíl nezaměstnaných mužů poklesl na 4,2 % a žen na 4,6 %.

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo v dubnu všech 77 regionů.

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 2,1 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Karviná (13,2), Ústí nad Labem (7,9), Jeseník (7,5), Sokolov (6,8), Hodonín (6,4), Bruntál (5,7), Chomutov, Most a Děčín (shodně 5,2).

Zaměstnavatelé měli v dubnu největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, pomocníky ve výrobě, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, uklízeče, kuchaře (kromě šéfkuchařů) a pomocné kuchaře, montážní dělníky, pracovníky ostrahy bezpečnostních agentur, svářeče, řezače plamenem a páječe nebo nástrojáře.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru