Klášterec nad Ohří - „V minulosti existovaly na úpatí Krušných hor blízko sebe tři dendrologicky a sadovnicky velmi významné a proslulé přírodně krajinářské parky – v Klášterci nad Ohří, na Červeném Hrádku a v Jezeří. Z této trojice si do dnešních dnů pouze klášterecký zámecký park uchoval svůj bohatý dendrologický sortiment a řadí se v současnosti k nejlépe zachovalým historickým parkům Ústeckého kraje,“ těmito slovy uvádí Ivo Novák publikaci Průvodce zámeckým parkem v Klášterci nad Ohří, která bude slavnostně pokřtěna 1. dubna v 17 hodin v galerii Kryt. Radnice při této příležitosti připravila i fotografickou výstavu, která přiblíží jedinečnost zámeckého parku i s jeho historií.

Snímek z titulní stránky knihy, jejíž křest se uskuteční v pátek 1. dubna od 17 hodin v galerii Kryt.

Historie parku je zaznamenána i v novém Průvodci zámeckým parkem v Klášterci nad Ohří, kde nechybí ani zajímavé dobové fotografie. Dějiny parku jsou úzce spjaty s historií kláštereckého zámku, kdy při přestavbě zámku v letech 1666 – 1670 byla založena barokní zahrada. Ta byla po požáru zámku v r. 1784 postupně přeměněna na park anglického typu. Zvětšoval se i rozsah parku, po dalším velkém požáru v r. 1856 zanikly původní hospodářské budovy, panský pivovar i mlýn. Po roce 1876 byl stávající park postupně rozšiřován východním směrem a jeho součástí se staly i staly i romantické rulové skalní partie podél řeky Ohře. Významně se na podobě parku podílel vrchní zahradník hraběte Josefa Osvalda Thuna Vinzenz Stibal, který zde působil v letech 1866 až 1906.

Dnešní návštěvník může poznávat jednotlivé dendrologické druhy díky nově vytvořeným prohlídkových okruhům. Jsou celkem tři a podrobně je popisuje právě nový průvodce. V nejbližších dnech také přibude nové značení stromů, kdy to již nebudou porcelánové cedulky jako v minulosti, ale vhodnější cedule ze dřeva.

Všechny tři prohlídkové okruhy začínají u rozložitého dubu letního poblíž zámku. Západní okruh pak pokračuje směrem k lázním, najdeme na něm 21 označených stromů, mezi kterými je svými listy výrazná paulovnie plstnatá, zdobný šácholan zašpičatělý či katalpa trubačovitá s neobvykle vytvářeným kmenem. Pozornosti návštěvníků by neměla ujít ani bříza Maximovičova, mohutný platan javorolistý či cenný korkovník amurský.

V zámeckém okruhu najdeme 13 označených dřevin, jedná se například o javor stříbrný, lapinu jasnolistou, dva druhy cypřišovců, jinan dvoulačný či ojedinělý exemplář buku lesního ‘Cristata’. Další okruh nese název Stibalův a představuje řadu jehličnanů i listnáče jako je jírovec pleťový, javor mléč ‘Cucullatum’ či borovici lesní ‘Watereri’.

Půvab jednotlivých zákoutí ve všech ročních obdobích si můžeme prohlédnout nejen ve zmíněné nové publikaci, ale i ve fotografiích kláštereckých autorů, které tvoří výstavu Zámecký park včera a dnes. Výstava bude v galerii Kryt k vidění od 1. dubna do 3. května tohoto roku.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru