Svatá Anna i Panna Marie mají po zákroku restaurátora opět hlavy
Svatá Anna i Panna Marie po zákroku restaurátora mají opět hlavy. Foto: město Chomutov
Chomutov

Chomoutov - Sloup s vážně poškozeným sousoším svaté Anny s malou Pannou Marií, který se skrývá na lesní cestě nad Povodím Ohře, nechala chomutovská radnice restaurovat.

“Socha byla demontována a odvezena do atelieru Jaroslava Jelínka v březnu a již restaurovaná a doplněná osazena v červnu letošního roku. Restaurátorské práce stály město přes dvě stě tisíc korun,” říká architekt města Jaroslav Pachner. Při demontáži sochy se ukázalo, že k záchraně této památky došlo na poslední chvíli, neboť puklá pískovcová plastika by už určitě další zimu nepřežila. Byla obnovena původní barevná polychromie a hlavně dostaly sochy nové hlavy, které ulomili vandalové.

Socha původně stála na okraji pole ve volném terénu, jak ukazují staré fotografie. Dnes je ve vzrostlém lese. Postupem času socha přišla o hlavu Panny Marie i sv. Anny a její stav byl více než truchlivý. “Městské lesy podaly několikrát žádost o dotaci na restaurování, ale nebyl úspěšné. Až v roce 2018 se dostala oprava sochy do rozpočtu města,” říká architekt.

Sloup se sochou sv. Anny a Panny Marie byl u staré, ještě středověké cesty, z Horní Vsi do Blatna podle nápisu vztyčen v roce 1881. Jako autor se na obrubu sloupu podepsal W. Parina z Chomutova. “Možná se jedná o německý přepis jména sochaře Václava Peřiny,” podotýká Pachner. Po restaurování turisté i Chomutované při procházkách mohou vidět sloup takový, jaký byl na konci 19. století.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru