OBRAZEM: Staré lázně posloužily při cvičení záchranářům: Při požáru na koncertě zachraňovali desítky zraněných
Hasiči v budově bývalých lázní. Foto: Michal Hrdlička
Chomutov

Chomutov - Záchranu životů lidí, kteří se ocitli v plamenech v uzavřené budově při koncertu, nacvičovaly všechny složky Integrovaného záchranného systému v prostorách bývalých lázní v Chomutově dnes dopoledne. “Ochotně jsme záchranným složkám poskytli tyto prostory k nácviku, budou díky tomu připravené na tuto ne příliš častou událost nebo jí podobné. Taková cvičení mají pro obyvatele města obrovský přínos,” uvedl primátor města Marek Hrabáč. Podobná událost by se mohla stát například na koncertě ve sportovní hale či na zimním stadionu.

Na koncertu se nacházelo několik stovek lidí, figuranti byli z řad studentů. Při zjištění požáru, který imitací kouře začal hořet v suterénu a zakouřil celé lázně, vypukla panika a lidé se nemohli ze zakouřených prostor dostat ven. Na místo se ihned začali sjíždět hasiči z Chomutova i okolí, celkem přijelo patnáct jednotek, hned za nimi záchranáři i policisté. Na místě bylo pětadvacet zraněných osob. “Desítky hasiči rychle vyváděly ven účastníky koncertu, kteří se nadýchali zplodin nebo nemohli najít únikovou cestu kvůli špatné viditelnosti. Pomáhali vynášet zraněné a předávali je do péče záchranářů,” uvedl ředitel územního odboru Hasičského záchranného sboru plk. Petr Klíma.

Cílem cvičení bylo nacvičit si koordinaci složek při tak rozsáhlé události, kde obrovské množství lidí, hodně zraněných, mnoho zasahujících jednotek, a zranění jsou rozprostřeni po velké budově včetně střechy. “Aby situace byla co nejreálnější, figuranti měli za úkol vytvořit zmatek a jednotky přijížděly tím pádem do nepřehledné situace, někteří figuranti kladli dokonce odpor při záchraně,” popisuje Klíma.

Při nácviku pomáhali pacientům zdravotničtí záchranáři z Chomutova, Mostu, Litvínova, Vejprt, Kadaně a Žatce. “V reálu takový zásah je pro záchranku hodně složitý, protože se tu pohybuje velké množství lidí, kteří na první pohled nevykazují žádné zranění, ale může se projevit v průběhu nějakého času. Po vyvedení pacientů hasiči je třídíme podle rozsahu nebo typu zranění. Dále dochází k jednotlivým ošetřením pacientů, v reálu by na místě bylo více sanitek než při nácviku, takže by ošetřování bylo rychlejší,” uvedl vedoucí krizového řízení Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Jan Trpišovský.

Na místě zasahovala také městská policie. “Osvojili jsme si dovednosti, které běžně nevykonáváme. Pomáhali jsme se shromažďováním evakuovaných a zajišťovali jsme objekt proti vstupu nepovolaných osob, aby nikdo neztěžoval práci hasičů a zdravotníků. Úzce jsme spolupracovali s Policií České republiky,” řekl ředitel městské policie Tomáš Douda.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru