Pro bezdomovce začíná nejhorší část roku. Mrazy mohou v Jirkově přečkat v ubytovně nebo dokonce na úřadu
Ilustrační foto Zdroj: CC0
Chomutov

Jirkov - S nadcházející zimou budou moci lidé bez domova opět využívat noclehárnu v ulici Boženy Němcové v Jirkově. V případě plné kapacity bude k dispozici také společenská místnost, otevřené budou i dveře přímo na úřadě.

Dohodli se na tom stejně jako v loňském roce pracovníci odboru sociálních věcí a školství se zástupci Armády spásy v ČR. Noclehárna bude otevřená o dvě hodiny dříve, tedy od 18 hodin. S tímto režimem se počítá od 1. prosince, ovšem pokud se budou teploty dlouhodobě pohybovat kolem bodu mrazu již před tímto datem, dojde k otevření dříve.

Zařízení se nachází ulici Boženy Němcové, č.p. 1059. V případě mrazivého počasí mohou lidé bez domova přijít i v průběhu dne a poradit se, jak toto období mohou lépe zvládnout prostřednictvím sociálních služeb. V rámci této konzultace jim bude poskytnuto drobné občerstvení a teplý nápoj.

Ve stejné datum startuje také program nazvaný ´Volná židle´. Znamená to, že pokud by se naplnila kapacita noclehárny, je ještě možno využít dalších osm míst ve společenské místnosti pro přečkání noci v teplém prostředí. Program ´Volná židle´ není součástí registrovaných služeb, ale je vnímán jako záchranná služba, která řeší momentální krizovou situaci, a proto je poskytován zcela zdarma. I v tomto programu je zaručeno jídlo a teplý čaj.

Teplo i polévka přímo na úřadu

Během otevírací doby městského úřadu v Jirkově mohou lidé bez domova trávit svůj čas také v teple přímo na odboru sociálních věcí a školství, který sídlí na náměstí Dr. E. Beneše č. p. 2, v prvním patře. Sociální pracovníci mohou v případě zájmu poskytnout teplé nápoje včetně polévky, zajistit teplé oblečení a podat základní sociální poradenství.

Lidé bez domova mohli této možnosti využít i loni a podle místostarostky Dany Jurštakové na úřadu v teple skutečně čas trávili. “Viděla jsem tam několik lidí sedět. Sama, pokud vidím někoho venku mrznout, tak ho tam posílám,” uvedla.

O to podobné žádá veřejnost také Karel Bernt, vedoucí odboru sociálních věcí a školství. „Rád bych jako v loňském roce požádal obyvatele, aby byli všímaví a v případě, že si všimnou někde na ulici sedět nebo ležet člověka bez domova, nebo pokud ví, že se někde tito lidé zdržují, aby neváhali kontaktovat městskou policii, případně se mohou obrátit na sociální pracovníky našeho odboru,“ uvedl. „Včasnou intervencí lze v mnoha případech předejít situacím, kdy tito lidé končí v nemocnici kvůli podchlazení nebo silným omrzlinám.“

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru