Na více než stovce míst se bude v sobotu férově snídat. Kam vyrazit na Chomutovsku?
ILUSTRAČNÍ FOTO. ZDROJ: WWW.FEROVASNIDANE.CZ
Chomutov

Chomutovsko - V sobotu 11. května se na více než stovce míst v Čechách uskuteční piknik na podporu pěstitelů – Férová snídaně. Na Chomutovsku můžete férově posnídat například v Kadani nebo Otvicích.

Co je to Férová snídaně? Ve stejný čas se na předem určených místech sejdou tisíce lidí, aby vyjádřily svůj zájem o pěstitele v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky. Ti za svoje kakao, kávu nebo banány dostávají velmi málo zaplaceno a často navíc pracují v nedůstojných nebo dokonce nebezpečných podmínkách.

Na to reaguje hnutí fair trade, které usiluje o to, aby pěstitelé za své zboží dostávali dostatečné výkupní ceny. Jednou z konkrétních snah o prosazování fair trade je certifikace Fairtrade. Ta garantuje zapojeným pěstitelům minimální výkupní ceny a fairtradový příplatek, který mohou dle svého uvážení investovat do rozvoje své komunity. Díky zapojení do fairtradových družstev mohou pěstitelé posílat své děti do školy, zajistit si pitnou vodu, zdravotní péči nebo pěstovat šetrně s ohledem na životní prostředí.

Jak férová snídaně vypadá?

Účastníci si v košíku přinesou fairtradové a lokální potraviny. Může to být fairtradový čaj či káva, bábovka s fairtradovým cukrem a kakaem či fairtradové banány. To vše mohou doplnit lokálními produkty, jako jsou vajíčka, mléko, sýry či zelenina od místního farmáře či farmářky.

Akce se koná v Česku již podeváté, a to vždy na Světový den pro fair trade, který se slaví každoročně druhou květnovou sobotu.

Kam vyrazit posnídat na Chomutovsku

Na Chomutovsku můžete férově posnídat na dvou místech. V Otvicích akce proběhne poprvé, a to od 10:00 hodin na návsi u dětského hřiště.

V Kadani se bude férově snídat už posedmé a to od 9.30 hodin na Komunitní zahradě.

Zájem o Férovou snídani rok od roku roste. V roce 2011, kdy se piknik konal poprvé, se zapojilo 41 měst, loni už snídalo přes 8 100 lidí na 172 místech republiky.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru